Свободно време

Къщата на италианските традиции

Заповядайте в Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“

05.05.2015г. / 11 29ч.
Мария Дуковска
Джузепе Ломушо. Снимка: личен архив

Джузепе Ломушо. Снимка: личен архив

От сърцето на Италия до сърцето на София, Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ е къщата на италианските традиции, в която всеки може да се потопи в неповторимата атмосфера, вкусове и аромати на средиземноморската страна.

Домакин в слънчевото пътуване е маестро Джузепе Ломушо – главен готвач на ресторанта, който представя най-доброто от кухнята на родината си. Родом от Андрия (Пулия), той е израснал с традициите в приготвянето на италианска кухня, предавани от поколение на поколение.

За италианците храната е моторът на живота и компромис с нейното качество е немислим. Затова в Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ всичко е приготвено със 100% автентични италиански продукти със сертификати за най-високо качество и печат за гарантиран произход (DOP-IGP), и се използват само натурални подправки – сол, босилек, черен пипер, розмарин, риган и т. н.

Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ акцентира върху традиционните ястия от южната област Пулия, в съчетание с обичайни за страната ястия, като пица, паста, лазаня и др.

„В моя роден град няма големи супермаркети – отиваш при месар за месо, при пекар за хляб и при зарзаватчия за зеленчуци. И тези продукти идват от семейства с традиции в производството им“ – разказва маестро Джузепе Ломушо.

„Да създаваш уникален вкус е нещо, което е кодирано в ДНК-то ти. В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача“ – продължава Джузепе, който готви професионално повече от 22 години.

Според него най-важната подправка на всяко ястие е душата и акцентите в менюто на Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ са именно типичните ястия от неговия роден край – пармеджана (parmigiana di melanzane), домашни равиоли (ravioli caserecci), дзупа ди пеше (zuppa di pesce), както и десертите тирамису (tiramisù) и крем „Забайоне“ (zaboione).

„Всеки има право да се докосне до истински качествената храна“ – вярва маестро Ломушо и затова кулинарните шедьоври в Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ са достъпни за всички ценители. Разбира се, задължителното допълнение към всичко това е богатата селекция вина от различни региони на Италия, подбрани от най-известните изби.

Освен с великолепна храна и напитки, Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ пресъздава духа на Италия и с автентичния си интериорен дизайн. Обагрена в топлите тонове на залязващото слънце и изключително ярките цветове в природата на средиземноморската страна, Къщата на италианските традиции е среща на уютната атмосфера, любовта към прекрасния живот и добрата кухня, на които посетителите могат да се насладят в широк двор и две вътрешни зали, наречени символично „Тоскана“ и „Венеция“.

Траторията посреща своите гости в градина в средиземноморски стил на две нива, украсена с много цветя, маси с бели покривки и бар от масивна дървесина. Естествените материали и вниманието към детайла преобладават и в самата къща, където за уютната атмосфера и неповторимото усещане за слънчева Италия се е погрижил дизайнерът инж. Антон Кузкин. В интериора той умело е съчетал елементи, присъщи за апенинската култура, за да постигне визия за съвременност и чувство за стил и традиция.

Специален акцент в декорацията са авторските инсталации от майсторски аранжирани прибори – множество чаши за кафе, медни тигани, дъски за рязане на хляб, каменни свещници, както и осветителни тела от патинирана стомана, триизмерни рамкирани картини, гоблени и фотографии, вдъхновени от Италия.

Всичко това дизайнерът разполага в пространство, изкусно изградено от дървени столове и маси с бели покривки, ефирни завеси, солидни дървени греди, работещи камини, витражи, автентичен италиански фаянс, корнизи от ковано желязо, орнаментирани с флорентински лилии и конструкция от масивна стомана за над седемдесет вида италиански вина.

В Къщата на италианските традиции – Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“ всичко е произведение на изкуството, което може да бъде оценено не само с очите, но и с небцето.

Специално за читателите на Az-jenata.bg маестро Ломушо предостави рецептата за агнешко от Пулия, която може да видите тук.

Trattoria „Il Maestro Giuseppe Verdi“

ул. „Георги С. Раковски“ 174

www.trattoria.bg

Коментирай