Свободно време

5 неоспорими причини приятелството да приключи

Когато приятелството стане невъзможно

16.05.2015г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Приятелствата могат да приключат поради много и различни причини, защото и връзките между различните хора са различни и неповторими. Дори да има известни прилики, нещата са толкова пъстри, колкото са и особеностите на всяка отделна личност.

Въпреки това, съществуват 5 ситуации, които правят едно приятелство невъзможно. Обикновено тези приятелства приключват.

1. Липса на контакт на живо

Напоследък приятелството се случва в социалните мрежи. Шпионираме какво се случва с живота на приятелите ни, говорим си с тях чрез размяна на статуси и коментари. По-удобно е от гледна точка на забързаното ежедневие, факт.

Но без зрителен контакт, отчуждението е в кърпа вързано. Колкото и комуникация да осигурява социалната мрежа, приятелството – такова, каквото е било по времето, в което сте се виждали по-често, постепенно ще „загине“.

Разстоянието винаги е било и ще си остане пречка за осъществяването на пълноценен човешки контакт. Неслучайно поговорката „Далече от очите, далече от сърцето“ важи с пълна сила.

2. Липса на взаимност

Отношенията невинаги могат да са 100% отдадени. Всеки от приятелите има свой социален и личен живот.

Но ако проявявате твърде изявен егоизъм спрямо свой приятел, това би поставило поредица от крачки назад в отношенията ви. Натрупването на негативизъм, породен от едностранчивост в отношенията обикновено води до избухване и влошаване на приятелството.

3. Негативност

Всеки има различна представа за това кое е негативно и кое не. Но всички са единодушни, когато негативността изпълни една връзка, независимо дали тя е интимна или приятелска.

Някои хора нямат нищо против от повечко клюки или пък оплакване. Но за други това е безкрайно натоварващо. Негативността се натрупва до точката на кипене. В този момент избухването може да се окаже непредвидимо.

Дори приятелството може да приключи без особена конкретна причина. Просто най-незначителното нещо в даден момент става причина за хвърлянето на бомбата.

В много други случаи пък просто постепенно започвате да се отдалечавате един от друг, да спирате да търсите компанията си и така приятелството рано или късно умира.

4. Невъзможност за адаптация

Единственото сигурно нещо в едно приятелство е, че в даден момент то ще се промени. До каква степен зависи от приятелите, от това какви хора са и как характерите се отразяват един на друг.

Свързани статии

С промяната във възрастта се променят приоритетите и ценностите. Нормално е човек да търси различна компания в променящите се етапи от живота си.

Приятели, които променят семейния си статус, например, постепенно се отдалечават от приятелите си, които са останали сами – най-вече ако темите на разговор, които ги вълнуват не са вече същите.

Подобно е положението и ако се появят деца. Истинското приятелство издържа тези проверки на времето. Но хората, които не могат да се адаптират към промените, обикновено губят приятелствата си.

5. Конфликт

Конфликтите са най-честата причина за прекратяване на приятелствата. Разногласията, противоречията, неискреността, лицемерието – всичко това, а и още, може да предизвика конфликт, който в даден момент срива отношенията.

Коментирай