Свободно време

Честит 24 май!

Честит празник на българската просвета, култура и на славянската писменост

24.05.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

„Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

ти чест и слава поднови!...“

Стоян Михайловски – „Върви народе възродени“ 1892 г.

Всеки помни деня, в който за първи път е прекрачил класната стая, а в двора на училището са звучели тези стихове. Днес, на 24 май, честваме един от най-светлите празници – Празника на българската просвета, култура и на славянската писменост и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Според арменската летопис честването на празника започва през 1813 година.

Други исторически данни разкриват, че в епохата на Възраждането, на 11 май 1851 по инициатива на Найден Геров в град Пловдив се организира и провежда празник на светите братя Кирил и Методий.

Няколко години по-късно, през 1857 година, празникът на българската просвета е почетен и в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград. Оттогава започва редовно да се отбелязва и в градовете Шумен, Лом, Скопие, Варна, а също така и в Русия и Румъния (сред българските емигранти).

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май.

Денят 24 май е с особено значение и за всички учители, библиотекари и писатели. Честит празник! Никога не забравяйте за великото дело на светите братя Кирил и Методий.

Подарете книга на близък, купете нова за себе си. Не спирайте да търсите вдъхновението, в книгите то винаги ще ви очаква.

Коментирай