Свободно време

Красотата на Кушадасъ и Дидим

Два от най-впечатляващите курорти в Турция

29.05.2015г. / 09 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Аполо

Снимка: Аполо

След като посетихме Йоздере, заедно с екипа на туристическа агенция „Аполо“ продължаваме към Кушадасъ. Нямаме търпение да посетим търговските улици на града, за да си купим сувенири и локум, а също така и невероятна турска баклава с шамфъстък и смокини. Какво научихме за красивия курорт?

Кушадасъ е разположен на брега на Егейско море. Населението му е около 50 000 жители. Една от първите красиви гледки, които се разкриват пред нас е пристанището, където не пропускаме и да си направим снимка за спомен.

Кушадасъ е една от най-атрактивните туристически дестинации, която се посещава от хиляди туристи годишно. Преведено буквално името на града означава „птичи остров“ и се предполага, че произлиза от малкия каменен остров Güvercin (гълъб), който е разположен до старото пристанище.

На каменния остров се издига стара генуезка крепост наречена Kuchuk Ada Kale, която е била ползвана като затвор. Според исторически данни през 16 в. е служила като убежище на известния пират Барбароса.

Разходката ни из града едва започва, а вече ни прави впечатление колко оживени са тези неравни улички, приютили разнообразни магазинчета, заобиколени от свежи портокалови дръвчета. Атмосферата на пазарите сякаш се е запазила още от 15 в., когато Кушадасъ е бил известен под името скала нова и е бил голям търговски център за търговците от Венеция и Средиземноморието.

Но не само това, историята за града, която слушаме на един дъх, ни връща назад във времето, когато районът е бил център на културата и изкуството (през 3000 г. пр. н. е.).

Към края на нашата кратка разходка, купили подаръци за близки и приятели, бързаме да се настаним в хотел Palm Wings Kusadasi, който се намира на 15 км от града и е разположен на Long Beach - една от най-хубавите плажни ивици в курорта, с пясъчен плаж, който е дълъг 6 км.

Оставяме багажа в уютните стаи, а слънцето ни кани да направим и няколко слънчеви бани на една от най-красивите плажни ивици, собственост на хотела. Тъй като обичаме водните спортове и забавления напълно им се отдаваме.

С радост разбираме, че в района на Кушадасъ са изградени и два от най-големите аквапаркове в Турция –  Adaland и Aquafantasy, като една част от този аквапарк предлага плуване сред коралов риф и плуване с делфини.  

Също така имаме възможност да избираме и между допълнителните екскурзии, независимо в кой хотел на  Кушадасъ сме отседнали. Пътуванията са до Памуккале, Шириндже, Ефес, Къщата на Дева Мария, Измир, остров Самос. Или да си направим разходка с корабче, да открием тайните на подводното плаване, да преоткрием природата с джип сафари, сафари на кон и да се докоснем до света на делфините.  

Не забравяме да си го отбележим на картата, но тъй като в програмата ни има специално място за коктейли, красиви плажни ивици и бронзов загар, бързаме да попитаме кои са най-добрите плажове, в които може да се почувстваме райски. Споделяме ги и с вас, това са Лонг бийч, Лейдис бийч и Коштур бийч. 

Коментирай