Свободно време

Вкусни гозби и уют в ресторант „Таркан Балкански хан“

Едно необикновено място в центъра на София

01.07.2015г. / 09 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: ресторант „Таркан Балкански хан“

Снимка: ресторант „Таркан Балкански хан“

Храната е любов и изкуство и всяка хапка трябва да доставя незабравими вкусове за сетивата. Хапването в приятна компания и атмосфера е другата важна подправка на добрата кухня, която ние успяхме да открием. Сгушен в една от най-приятните и красиви летни улици в центъра на София – ул. „Цар Иван Асен II“ №91, откриваме ресторант „Таркан Балкански хан“.

Домакините са любезни и усмихнати и ни настаняват в прекрасната лятна градина. Всеки детайл напомня за българското. Носи топлина и уют, напомня за историята, шумът на водата сякаш ни пренася в планината, а гъстите корони на дърветата ни пазят сянка и хлад.

Нямаме търпение да опитаме и от вкусните гозби. Ресторантът предлага разнообразие от вкусове.

Тук и най-капризните могат да задоволят своите кулинарни желания. Гръцка, сръбска и българска национална кухня са събрали най-апетитни и впечатляващи ястия. Вкусните гозби с балкански нрав приготвени по стари изпитани рецепти са съчетали в себе си подправки и аромати, които правят вкуса им неповторим.

Там под стряхата, успяхме да опитаме едни от специалитетите на заведението, като болярско кюфте, шишманово вретено приготвено на жар и пещ, вещалица по сръбски, тиквички по гръцки. Механата на ресторанта предлага още уникални български мезета, скара на дървени въглища, както и качествени вина и кехлибарени ракии.

В дъждовните, гостите могат да се настанят и във вътрешната част на механата, която е добре охладена. Прави ни впечатление, че въпреки балканския нрав на ястията, интериорът е съчетал в себе си няколко впечатляващи еклектични решения. Шотландско каре, френски прованс и типично български фолклорни елементи. Уютната атмосфера предлага 35 места, достатъчно, за да съберете приятелска компания.

Важно е да отбележим, че под покрива на ресторант „Таркан Балкански хан“ може да посетите още две зали – кафаната и таверната. За тези от вас, които обичат специалитетите на сръбската скара, кафаната може да им предложи едни от най-вкусните плескавици, сръбски кебапчета, бела вешалица, приготвени лично от майстор Бобан.

Тук интериорът също ще ви накара да се чувствате като у дома си. В таверната мигновено се пренасяте в съседна Гърция. Узо, гръцки мезета, приятна музика и цвят на тюркоаз карат всеки, който е дошъл на това специално място да забрави за динамиката на ежедневието и да се наслади единствено и само на разнообразието от вкусове.

Трите зали на ресторант „Таркан Балкански хан“ предлагат разнообразие, уют. Канят ви да споделите едни от най-специалните си моменти.

Откъде идва интересното име на ресторанта?

Според легенда Таркан бил странник, живеещ в колиба, който бил ням. Веднъж по време на поход известният Чингис хан минал през земите на странника. Тогава там се разполагали земите на Велика България. Бедният човек бил принуден да отдаде почит на владетеля, но тъй като имал недъг, не отдал нужното уважение.

Чингис хан много се ядосал. Преди да издаде наказание видял, че Таркан държи в ръцете си блюдо. Владетелят бил недоверчив, но този път решил да опита от гозбата на странника. Ястието толкова му харесало, че от този момент той поверил кулинарните си грижи на Таркан.

Не пропускайте да си подарите вкусни моменти в ресторант „Таркан Балкански хан“, където легендата все още се пази и разказва. Резервирайте вашите места на телефон 0876 91-91-88

Коментирай