Свободно време

Бодрум – турският Сен Тропе

Да се влюбиш завинаги!

02.06.2015г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Отпътуваме от Дидим в посока Бодрум, отново водени от нашите приятели от туристическа агенция „Аполо“. Избрахме това място, защото има много атракциони, исторически забележителности, а също така научихме, че градът е наричан турският Сен Тропе.

Изказваме специални благодарности на Гергана Бойчева, която е част от екипа на агенцията, тъй като тя разкри пред нас много интересна и любопитна информация за курорта. Но за всичко това ще ви разкажем в следващите редове.

Бодрум, известен като домът на Херодот е едно райско място, аристократичен курорт, разположен на полуостров Бодрум, в Югозападна Турция, чиито брегове са галени от вълните на Егейско море. Още с влизането си в града забелязваме, че архитектурата тук много се различава от тази в Кушадасъ и Дидим.

Всичко е заобиколено от малки бели къщички, построени на не повече от три етажа, с изравнени покриви, сини дървени дограми и украсени от пищни цветя в ярки цветове, които пълзят по стените им. Магическо! Бързаме да се настаним в хотела, защото забележителностите на курорта ни очакват.

Имахме възможността да избираме между няколко чудесни места за настаняване. Красиви хотели в различни категории от клубен тип, разположени в различни заливи на Бодрум.

                                                                Хотел  Sami Beach

Препоръчваме ви Baba Hotel, Magnific и Sami Beach, които се намират в залива Гюмбет и са на брега на морето, на 15 минути с маршрутка от центъра на Бодрум.

                                                                   Хотел  Magnific 

Хотелите предлагат all inclusive база, открити басейни, шезлонги на плажа, както и водни спортове и атракциони; хотел Parkim Ayaz, отново в залива Гюмбет – чудесно място за почивка с перфектно обслужване, собствен плаж на брега на морето.

А наш безспорен фаворит, който се намира в залива Торба е хотел Vogue Torba.

Защо ни впечатли?

Хотел Vogue Torba е един невероятен комплекс, заобиколен от красиви борове, палми и градини. Разположен е на 8 км от центъра на Бодрум.

Предлага настаняване на база ultra all inclusive, има пясъчен плаж с дължина 500 м, 2 кея, 4 външни басейна, 5 басейна с аквапарк, 1 детски басейн, тенискорт, плажен волейбол, водна гимнастика, аеробика, йога, пилатес, зумба, нощни шоу програми и много други атракциони.

Тук се намира и детският увеселителен парк Wonderful Vogue, в който децата ще се почувстват като в приказка.

Оставяме куфарите в хотела, с карта в ръка и следвайки Гери започваме своята разходка.

Отидете ли на почивка в Бодрум или където и да е в Турция, не забравяйте да си купите карта на града. В тези карти е всичко, което ви трябва, като информацията за атракционите е отбелязана и много добре обяснена. Ето и няколко забележителности, които не бива да пропускате да видите в курорта.

Гробницата (мавзолеят) на Мавзол

Историята на Бодрум започва 3000 – 4000 г. пр. н.., но най-интересният период за Бодрум или Древния Халикарнас е времето, когато управлява семейството Хекатомнус, а след това синовете му като наследници. Хекатонус имал трима сина – Мавзол, Идриус, Хексодарус и две дъщери – Артемизия II и Ада.

След неговата смърт управлението се предава на Мавзол и през 373 г. пр. н. е. той се възкачва на трона и управлява 24 години. По негово време започва да се строи и гробница, която днес е позната като мавзолей, която векове по-късно се превръща в едно 7-те чудеса на античния свят. Строежът е бил завършен от неговата съпруга Артемизия II.

По време на управлението на Мавзол столица става Халикарнас (днешен Бодрум) и се превръща в много важна част от Мала Азия. Днес в Бодрум могат да се видят много малко останки от този мавзолей, само части от колони.

Скулптурната композиция, с която е завършвал мавзолеят е била от 4 коня впрегнати в карета с Мавзол и Артемизия, в момента се намира в Британския музей. Но останките от този мавзолей са послужили за строежа на бодрумската крепост, бодрумския замък.

Бодрумската крепост е построена от рицарите хоспиталиери през 1402 г. под името „Св. Петър“ или Петрониум. Тя има 5 кули, като най-високата е френската и е висока 46 метра. Останалите кули са италианска, испанска, германска и английска. Във всяка една от кулите се помещава отделен сектор от Музея на подводната археология.

Друга атракция, която ви препоръчваме да посетите. Този музей е единствен в Турция и най-голям в Европа. Интересен е, защото има отдел за античност, старинни монети, корабни принадлежности, раковини, миди от целия свят и много други. Градината в замъка е превърната в ботаническа и в нея има най-различни видове средиземноморски растения.

Но Бодрумската крепост е свързана и с нашата българска история. През 1895 г. се превръща в затвор и тук са били заточени наши революционни и църковни дейци, като Пере Тошев, Даме Груев и други.

Коментирай