Свободно време

„Забавното лятно четене“ посети Самоков!

Градът, който бе обявен за най-четящ през 2014-та година

28.05.2015г. / 17 12ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Забавното лятно четене"/Az-deteto.bg

Снимка: "Забавното лятно четене"/Az-deteto.bg

Кампанията „Забавното лятно четене“ посети на 28 май най-четящия град за 2014-та година – Самоков, където символично се даде старт на тазгодишното издание на инициативата.

В Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Самоков представители на кампанията се срещнаха с над 60 деца от града и техните учители, за да им разкажат за новите събития от „Забавното лятно четене“, да им демонстрират онлайн читателския дневник и да поговорят за любимите им книги и автори.

Един от тях безспорно е детската писателка и посланик на четенето Весела Фламбурари, която изнесе чудно представление за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, които присъстваха на събитието.

Весела им разигра приказен театър, като в постановката, съчинена от нея, децата успяха да се потопят за час в атмосферата на приказни магьосници, добри змейове, принцове, принцеси и много, много чудеса.

Представлението стана още по-интересно, след като децата се включиха в приказката на Весела и взеха активно участие в нея.

Всяко от децата получи подаръци от партньорите на „Забавното лятно четене“ – ЧЕЗ и УНИЦЕФ, както и по едно издание от последната книга на Весела Фламбурари „Мина, магиите и бялата стъкленица“.

Специален гост на събитието в Самоков бе и Теодора Станоева, която грабна титлата през 2014 г. за най-четящо дете.

Тя демонстрира пред всички деца как могат да се регистрират в онлайн читателския дневник и как да попълват книгите, които са прочели.

Традиционно, събитието завърши с викторина с въпроси от любимите книжки на децата и разбира се, имаше подаръци за всички!

Официалното откриване на кампанията в София ще бъде на 31-ви май в книжарница "Гринуич" на бул. "Витоша" 37, от 11.45 часа. Заповядайте и вие с вашите деца!

Организаторите са подготвили много изненади и подаръци за всички, а новият посланик на четенето, писателят Иван Раденков ще представи лично своите книги пред децата!

През 2015 г. „Забавното лятно четене“ става на 5 години и с всяка изминала година печели все по-голяма подкрепа.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

Галерия със снимки от гостуването на кампанията в Самоков може да разгледате тук.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати