Свободно време

Защо не е добре да се сравнявате с други

Сравняването с други ви „предпазва“ от постигането на целите

02.06.2015г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Той/тя има по-успешна кариера....“ Звучи ли ви познато? Негативните мисли, които надделяват над позитивизма, над желанието да се развиваме са тези мисли, които ни карат да се сравняваме с другите. Вижте защо не бива да се сравнявате, ако искате да бъдете успешни.

Нарушава чувството за себеусещане.

Когато се сравняваме с наши близки, приятели, конкуренти, често губим представа за самите себе си. Завистта, негативните чувства които изпитваме, са причини да понижим своята себеоценка, да изпаднем в депресивни състояния и да изгубим мотивация за всичко.

Сравняването с други ви „предпазва“ от постигането на целите.

Друга причина, поради която е добре да се откажете от сравняването с другите е невъзможността да постигнете целите си. Имате план, който следвате, стабилност и изведнъж се появява ваш познат, който е по-добре платен.

Това мигновено ви кара да се замислите дали вие се справяте добре, дали целите ви са продуктивни. Ако искате да живеете хубав живот, да постигате успехи в кариерата, да получите по-високо заплащане, следвайте вашите принципи и желания.

Никога не знаете дали чуждата формула е на 100% печеливша и няма да доведе до провал. А на вас ви трябват трайни резултати, които да се развиват във времето.

Фокусирате се върху грешния човек

В живота има добри и лоши примери. Ето защо не е добре да се сравнявате с други личности. Това може да е ваш колега, приятел, познат, шефът ви. Когато губите енергия, за да се фокусирате върху други хора, вие не развивате себе си, не подобрявате живота си. Единственият човек, върху който трябва да насочите вниманието си, сте самите вие.

Игнорирате области, които можете да подобрите.

Сравнението с други хора ни кара да забравяме къде трябва да положим усилия, за да станем по-добри. Или откриваме разликите между нас и човека „Х“ и вместо да насочим енергията си към развиването и подобряването на нашите възможности, смачкани от ниско самочувствие и мисли че няма да се справим, не се придвижваме напред.

Губите, но не печелите.

Да се сравняваш с други определено не носи дивиденти, а води до загуби. Замислете се само. Какво губите, когато се сравнявате с други? Самочувствие, време, енергия, гордост, цели...

Коментирай