Свободно време

Надя Петрова: Храната влияе на начина, по който изглеждаме и се чувстваме

Експертът по нутриционистика издаде поредната си книга „В търсене на истината за храната и здравето“

10.06.2015г. / 18 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Надя Петрова/личен архив

Снимка: Надя Петрова/личен архив

Надя Петрова е експерт по здравословно и балансирано хранене. Тя е сред най-изявените блогъри в уеб пространството. Блогът й предлага на читателите богатство от здравословни рецепти и полезна информация.

Надя има редица специализации, като „Човешкият геном“ към Университета на Колорадо Боулър и още по темите щитовидна жлеза, храносмилателна система, чревна система и дисбаланс, автоимунни заболявания и връзката на хранителната система с мозъка.

Автор е на книгите „Daily Raw“ и „14 дни детокс“.

За последната й книга „В търсене на истината за храната и здравето“ и за още интересни неща ще поговорим с Надя в следващите редове:

Каква е мисията на новата ти книга „В търсене на истината за храната и здравето“?

Мисията ми е да накарам повече хора да се замислят над решенията си за храната. Решения, които вземат няколко пъти на ден и решения, които имат директен ефект върху начина по който се чувстват.

В първата част на книгата си разказваш за храната от градината, пасището, природата въобще. Ти самата отглеждаш собствена градина. Какво те накара да се обърнеш към градинарството и биопродукцията?

Първо, искам да уточня, че не прокламирам само биопродукцията, а чистата храна като цяло, затова и в книгата съм дала опции, които не са био – като пасищното отглеждане на животни, пермакултура и т. н. И аз се оказах със собствена градина поради същите причини – исках да си набавям чиста храна и стигнах до извода, че няма нищо лошо в това да отглеждам част от нея и сама.

Много често мазнините са сочени като основни „виновници“ за наднорменото тегло. Но мазнини все пак трябва да се консумират. Кои са истинските мазнини?

Разделът за мазнините в книгата мисля, че ще е интересен за доста хора, защото в действителност, ако се придържаме към истинските мазнини – те не са лоши и от тях не се качват килограми. Напротив, тялото ни има нужда от тези мазнини, за да функционира оптимално. А истински мазнини са всички, които не са преработени, тоест не са рафинирани, транс и от петролни съединения.

Мислиш ли, че глутенът наистина е в основата на много хранителни и здравословни проблеми?

Какво мисля в случая не е важно, медицинските изследвания го твърдят и вече има хиляди такива, показващи, че глутенът стои в основата на над 300 различни здравословни проблема. Това определено е статистика, която е добре да не се пренебрегва. Всеки може да отиде в сайта на US National Library of Medicine, да напише gluten в търсенето и да види над 11 000 медицински изследвания по темата...

Автор си на редица публикации и рецепти, свързани със суровоядството. В новата ти книга обясняваш как откриването на готвената храна е в основата на прогреса на човека като интелигентен вид. Къде е балансът между консумацията на сурова и сготвена храна?


Винаги съм казвала, че не смятам, че суровоядството е подходящо за постоянен начин на живот, дори и в книгата си „14 дни детокс“ твърдя същото. Суровите храни обаче са много важни за нас и трябва да присъстват в ежедневието ни, под формата на салати към основните ястия, зелени смутита и фрешове и т. н.

Според мен, тук акцентът трябва да е върху сезонността на храненията, защото живеем на място с 4 климата и е редно да се съобразим с тях. Тоест, не мисля, че човек би се чувствал добре, консумирайки само салати през зимата и обратното – лятото ни е по-комфортно с по-леки храни.

Защо е важен холистичният подход към храненето?

За да се чувстваме добре най-вече, което няма как да стане, ако не помислим за всички аспекти на живота – храна, движение и стрес.

Има ли универсален режим на хранене, който да е подходящ за всички?

Според мен – не. Защото, ние, хората, сме изключително различни, дори и в толерируемостта си към различните храни. Затова е важно човек да разбере за себе си кои са неговите храни и в ежедневието си да се придържа основно към тях.

Какво ще посъветваш страдащите от метаболитен синдром – как трябва да се хранят?

При тях обикновено се налага генерална промяна в храненето и мисля, че книгата ми ще е добър старт за тях. Генерално – по-малко рафинирани храни и повече истински такива в менюто.

Кои храни трябва да избягват хората с констипация и какви – тези с чести диарии?


Тук нещата са малко по-сложни и е редно първо да се види цялостното състояние на човек и да се прецени дали няма някой подводен камък, който да предизвиква проблема. Например, при честа диария може да е проблем с дебелото черво, като колит, но може и да е скрита хранителна непоносимост. Най-честите заподозрени в подобни случаи са зърнените, бобовите и понякога млечните.

По какъв начин детоксикиращите диети действат на организма?

Има различни видове детокс и съответно различен начин на действие. Целта на някои е да се даде почивка на храносмилателния тракт, на други изчистване от тежки метали и т. н.

Ще ни споделиш ли своя любима рецепта?

Труден въпрос, защото любимите ми храни се променят със сезоните, но да речем всички видове киш, тарт и галети, като тази тук - Безглутенов киш.

Би ли отправила послание към читателките на Az-jenata.bg?

Бъдете по-осъзнати в избора си на храни и помнете, че храната влияе директно на начина, по който се чувствате и изглеждате.

Снимки: личен архив

Здраве и красота