Тя, звездата

Ирина Купенска: Вярвайте в мечтите си, защото те се сбъдват!

Младата българка, която впечатли Никълъс Кейдж със сладкарските си творения

22.06.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Ирина Купенска: Вярвайте в мечтите си, защото те се сбъдват!

Ирина Купенска е млад и талантлив сладкар. Тя е само на 26 години, а вече има зад гърба си сериозни професионални постижения. Живее и работи в Лондон, където от няколко години гради професионалната си кариера.

Освен като сладкар, Ирина се изявява и като майстор фотограф. Великолепните й снимки могат да бъдат разгледани в личния й блог, в който тя споделя рецептите за изящните си сладки творения.

Ето какво ни разказа Ирина за постиженията, за любовта към сладкарството и за срещата си с холивудската звезда Никълъс Кейдж:

Бихте ли споделили няколко думи за себе си пред нашите читателки?

Винаги ми е било трудно да отговарям на подобни въпроси, не обичам да говоря за себе си. Но с няколко думи – аз съм Ирина, на 26, живея и работя от няколко години в Лондон и съм една от онези късметлийки, за които работата не е само задължение, но и истинско удоволствие.

Кога разбрахте, че сладкарството е ваше призвание?

Чак за призвание не мисля, че може да се говори. Всеки човек усеща дали нещата, с които се занимава му доставят наслада или ги върши по принуда. Бях в първите години на университетското си образование, когато осъзнах, че не мога да си представя живот зад бюро и работна седмица от 8 до 5. С помощта на родителите ми и подкрепата на всички близки, през 2012 година заминах за Лондон, за да преследвам мечтите си.

Кой беше първият сладкиш, който се научихте да правите?

Обърнат сладкиш с кайсии, на който моята баба ме научи.

Има ли рецепта, която все още не сте опитвали да приготвите?

Разбира се, безброй много са.

Имате ли си универсална тайна съставка, която добавяте към сладкишите си?


Страст, желание и любов. Макар и да звучи клиширано, не влагаш ли всичко от себе си, нещата някак не се получават. И това важи за всичко, не само за приготвянето на сладкиши.

Живеете и работите в Лондон. Какво Ви отведе в този град?

Дойдох в Лондон, за да получа едно добро кулинарно образование, което иначе нямаше как да намеря в България.

Кой е любимият Ви сладкиш и защо?

Любимият ми десерт се мени постоянно, но в момента това е еклерът.

Разкажете ни как се срещнахте с Никълъс Кейдж! Как стана така, че той избра Вас за поръчка на бутиков десерт? Бихте ли ни разказали какво точно представляваше този сладкиш?

Срещнах се с Никълъс Кейдж съвсем случайно, докато разглеждаше магазина ни за сладкиши в хотела. Аз работех в частта, която е с открита витрина и мога да контактувам с гостите ни.

По това време имахме на дисплей шоколадови сандъчета и той пожела да направя такова за сина му. Всичко това се случи точно в края на смяната ми и трябваше да остана още 6 часа, за да подготвя всичко и да завърша поръчката му.

Имали ли сте среща с други известни личности, които са имали честта да опитат от сладкарските ви изкушения? Кои са те и какво са си поръчвали?

Лична среща – не, но съм приготвяла десерти за хора като професор Стивън Хокинг, който има огромен списък с изисквания, които да са съобразени с диетата му, Хелън Мирън, Джони Деп, Майкъл Бубле.

Споделете с нашите читателки най-често използваната от вас домакинска хитрина.

Не мисля, че използвам хитрини, но винаги съветвам моите читатели да спазват точно рецептите, за да няма разочарования.

Освен кулинар, вие сте и фотограф. Как се зароди у вас тази страст?

Кулинарията и фотографията при мен вървят ръка за ръка. Когато имаш блог, където представяш различни рецепти, е важно да ги презентираш по възможно най-добрия начин, за да въздействаш на читателите и да ги накараш да запретнат ръкави и да се отправят към кухнята.

Според вас кое е по-важно – презентацията на храната, външният й вид или вкусовите качества?

И трите неща са важни, ако едно от тях липсва, десертът би бил незавършен.

Какво обичате да приготвяте най-много у дома на близките си?

За жалост, вече много рядко ми остава време за готвене вкъщи, но когато имам гости, предпочитам да приготвям дребни хапки и канапета, неангажираща храна, която да предразполага хората към една по-лежерна вечер.

Ще разкриете ли една от вашите любими рецепти пред нашите читателки?


Наскоро публикувах рецепта за един от любимите ми еклери, които приготвям за сладкарницата към хотела ни. Рецептата може да видите на този линк: Melba at the Savoy.

Разкажете ни малко повече за професионалните си успехи – скоро постигнахте поредното изкачване по стъпалата на кариерата си.

В професията на готвача и сладкаря има различни позиции, в зависимост от опита, познанията и годините трудов стаж. Когато започнах в Савой преди година и половина, бях наета на най-ниското ниво, тъй като нямах предишен професионален опит и тъкмо бях завършила кулинарното училище.

Първото ми повишение беше след по-малко от 3 месеца, след което последва и второ след още толкова. Сега съм на длъжност, за която повечето хора работят 5 и повече години, затова се чувствам поласкана от дадената ми възможност. В момента съм начело на екип от 4 човека и приготвяме десертите за новооткритата сладкарница към хотела, която специализира в гурме еклери, мини тарти, къпкейкс и макарони.

Отделно от нея, отговарям и за другия ни магазин, за който приготвяме над 25 вида шоколадови бонбони. От мен се изисква да ръководя екипа, да организирам работата ни и да се уверя, че всичко, което излиза от кухнята ни е на възможно най-високо ниво.

Относно бъдещите ми планове – надявам се да имам възможност скоро да замина за друга държава, където да натрупам още опит и умения. Много ми се иска някой ден да имам своя собствена сладкарница, било то в чужбина, а защо не и в България. Времето ще покаже.

Бихте ли отправили едно пожелание към читателките на Az-jenata.bg!

Вярвайте в мечтите си, защото те се сбъдват!

Снимки: личен архив

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
рени ( преди 8 години )
Без да искам натисна "+" на коментарът на Петко да се счита за "-",защото пък на мен ми харесват и сладкишите как изглеждат и таланта и уменията на тази амбициозна българка с красиво име Ирина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 1 rate down comment
:) ( преди 8 години )
Искрено се радвам да науча за едно умно, талантливо, здраво работещо това, което обича, българско момиче!Късмет и още по-голям успех, Ирина! Това, което виждам на снимките, е много красиво!А сигурно е и много вкусно!Така става, когато е приготвено с желание и любов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 20 rate down comment
петко ( преди 8 години )
Не ми пука за смешните и сладкиши,доста глупав начин да си запълните новините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар