Свободно време

5 неща, които можем да научим от италианците

Как се прави паста

17.06.2015г. / 17 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако поне веднъж сте посетили красивата Италия, няма как да не сте усетили нейната магия. Тя е различна от всички други места, които сте посещавали.

Хората са различни, интересни и определено има какво да научим от тях, като това как се приготвя перфектният сос за паста, колко време се пече пицата, за да бъде вкусна и как да различаваме истинския сладолед. Но не само това, вижте какво може още да си откраднем от културата на италианците.

Хранете се бавно!

В Италия не съществува такова нещо като бързо хранене. Разбира се, че ще откриете ресторанти, които ще ви предложат хамбургери и картофки, но концепцията за хранене съвсем не е „бързо и евтино“. Вечерите на италианците са спокойни.

Те сядат на масата заобиколени от близки и приятели, разговарят, смеят се, наслаждават се и оценяват вкуса на храната, без телевизор. В Италия храната е естествена, автентична и произхожда от местните търговци и производители.

Пийте по-малко.

Италианците обичат вино. В Италия на вечеря или обяд бутилка вино се поделя между приятели или близки, винаги придружена с апетитни мезета. Италианците обичат виното, но имат мярка на пиене.

Прекарвайте повече време на открито.

Ако сте били на почивка в Италия със сигурност ви е направило впечатление как следобедите и вечерите оживяват. На площадите може да видите много млади хора, насядали по стълбите около фонтан или катедрала, които разговарят оживено под светлините на града и звездите.

Италианците обичат и да пазаруват на открити пазари, наречени Mercato. Възползвайте се от лятото и организирайте вашите срещи на красиви места из града.

Добрите маниери са важни.

Където и да отидете в Италия ще бъдете посрещнати любезно и с усмивка. Усмивки, комплименти, пожелание за хубав ден, любезно обслужване... Всичко това прави деня ви хубав, а впечатлението, което оставяте за себе си в непознатия – добро.

Свързани статии

Ето още нещо, което можем да научим от италианците – да бъдем учтиви и усмихнати. Не забравяйте, че усмивката винаги прави човека по-красив.

Облеклото прави човека.

Италианците са едни от най-добре облечените европейци. Хората по улиците са приятни за гледане, техният специфичен стил на обличане ги прави разпознаваеми и извън пределите на страната.

Имат визия за всеки повод. Това, което можем да научим от тях за облеклото е, че не е задължително дрехите да струват скъпо, за да изглеждаш добре. Всичко е в усета към модата.

Снимка: istock

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Белен... ( преди 8 години )
нека да им го признаем : СПОКОЙСТВИЕТО И ТЪРПЕНИЕТО , което за съжсление ние нямаме. Тяхното piano, piano , което е правило за всички и във всичко. Това е една от причините за дълголетието им. Как бих искала да виждам повече спокойни и усмихнати лица в България ! Дано по-скоро дойде този ден !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
ds ( преди 8 години )
Прави са и двете страни,само гледната точка е различна. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ds ( преди 8 години )
И авторката на статията е права и коментарите са верни.само ,че гледната точка е различна. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 8 rate down comment
Мони ( преди 8 години )
Нито са добре облечени, нито пък любезни. Не знам в кой град е ходила авторката и с кой слой от обществото е общувала, но средно статистическият италянец /ка с нищо не ни превъзхождат. Напротив италянците има да се учат от нас на гостоприемство , дружелюбност и откритост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 4 rate down comment
SS ( преди 8 години )
а ако сте в южна Италия, могат и да ви предложат и печена котка с картофки... :)..., т.е. наистина "естествена и автентична храна, произхождаща от местните търговци и производители"... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 1 rate down comment
678 ( преди 8 години )
Най-точната дума в тази статия е "посетили", защото ако се промени с "живяли"- всичко се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време