Свободно време

Притча за стареца и дървената купичка

Примерите, които даваме на децата си

29.06.2015г. / 17 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителите са най-добрият пример за своите деца. Правило, което възрастните често забравят, а не бива. Малките виждат и разбират повече, отколкото предполагате.

От вас зависи как ще построите отношението им към вас, към хората, които ще срещат по пътя си в света. Следващата поучителна история ще ви напомни правилото за добрия и лош пример.

Притча за стареца и дървената купичка

Имало едно време един старец, който отишъл да живее при семейството на сина си. Той бил болен, трудно ходел, погледът му вече бил замъглен и ръцете му треперели. Семейството се хранело заедно, но всеки път, когато сядали на маса, старецът разливал млякото си, изпускал храна и прибори на земята.

Синът и снаха му много се ядосвали и винаги му се карали. Накрая отделили човечеца на отделна дървена масичка в ъгъла на стаята, а храната му сервирали в дървена купичка, защото с треперещите си ръце вече бил счупил няколко чинии.

Свързани статии

Старецът се хранел тихо, в очите му имало само сълзи и тъга, на които младите не обръщали внимание. Един ден малкият му внук си играел на земята с дървени кубчета, които редял едно върху друго.

– Какво правиш? – попитал го баща му.

– Редя купички за теб и мама, един ден като остареете, да имате в какво да се храните. – отговорило детето.

В този момент синът на стареца и неговата съпруга разбрали какво са направили. От този ден старецът винаги се хранел на една маса с младите.

Коментирай