Свободно време

Кога стресът може да е и полезен?

Възползвайте се от него в тези случаи

11.08.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стресът е един от най-големите бичове. Той е в състояние при натрупване да съсипе здравето на всеки човек. Високите количества хормони на стреса влияят зле на всички процеси в тялото като намаляват драстично не просто енергийните нива, но и карат органите да работят по нездравословен начин.

Може ли обаче стресът да бъде и полезен? Оказва се, че може! В кои случаи?

В работата

Да се работи в непрестанно стресова среда неминуемо води до влошаване на здравето. Но стресът може да помогне за вземането на светкавични решения. Много хора признават, че под напрежение се справят най-добре с работата си, отколкото ако имат да вършат само една задача и то без срок.

Така че, стресът може да ви направи и по-продуктивни. Така постигате повече за по-кратко време.

У дома

Тук отново по правило прекомерният стрес е в състояние да унищожи добрите семейни отношения. Никой не би желал да се прибира вкъщи и да се сблъсква с бетонна стена от напрежение. Много хора поради тази причина избягват прибирането вкъщи и стоят до късно на работа, например.

Но стресът у дома може и да е полезен. При повишаване на напрежението се повишават и хормоните кортизол и адреналин. Тези хормони подобряват паметта като активират определени клетки в мозъчната кора. Освен това провокират и имунната система, карайки я да работи по-засилено.

Разбира се, тук става дума за умерени нива на стрес и то не хроничен. Твърде високите нива на хормоните на стреса постепенно започват да предизвикват тъкмо обратния ефект.

По време на тренировка

Когато тренирате стресът може да ви провокира да се упражнявате по-усърдно. Адреналинът спомага за извайването на мускулатурата и подобряването на спортните резултати.

Стресът и конкуренцията

Малко здравословен стрес не е излишен, що се отнася до конкуренцията. Под напрежение хората понякога са способни да направят чудеса. Ако сте предприемач или се занимавате с клиенти, от които бизнесът ви зависи, конкуренцията под пара може да ви дойде отрезвително.

Когато искаме да дадем най-доброто от себе си често го правим, за да изпъкнем пред другите.

Свързани статии

В учебна среда

Човек се учи, докато е жив. Понякога ни се налага да полагаме изпити и в зряла възраст. Не само на децата изпитите им действат стресиращо, възрастните се притесняват не по-малко.

Но и тук стресът може да се окаже полезен, защото той може да извади неща от паметта ви, които не сте предполагали, че помните! Не забравяйте действието на адреналина! Е, може и да ви закопае... Все пак стресът има две страни и не трябва да забравяме това.

Опитайте се да ограничите нивата на стрес, все пак, защото в дългосрочен план той е пагубен за здравето.

Коментирай