Свободно време

Димана Мирчева: Фолклорът за мен е нещо съвършено

Интервю с талантливата млада певица Dia, която смело миксира фолклор с дъбстеп

05.08.2015г. / 19 54ч.
Михаела Лазарова
Димана Мирчева - DIA

Димана Мирчева - DIA

Тя е само на 17, но е безкрайно талантлива. Представяме ви Димана МирчеваDia. Момичето, което стана популярно с виртуозно изпълнение на народна песен, комбинирано с трап. Това е най-горещият стил на електронната сцена в момента - микс от дъбстеп, хип-хоп и хаус музика, с дълбоки бас линии.

Защо една тийнейджърка се увлича по фолклора и за какво мечтае едно момиче на 17, прочетете в следващите редове. 

Кога започнахте да се занимавате с музика?

Започнах да се занимавам с музика от много малка. Бях на три, когато родителите ми ме записаха на пеене и пиано. Във втори клас, реших да се запиша на поп и джаз пеене – беше страхотно, голяма промяна в живота ми. Ходех по участия, пеех песни на Beyonce, Rihanna и всички много ми се радваха, понеже бях най-малката от всички други участници.

Но дойде време за кандидатстването ми в гимназия. Кандидатствах в НМУ „Любомир Пипков” в гр. София с народно пеене. Исках отново промяна с мен и живота ми и затова избрах тази специалност.

Приеха ме, бях изключително щастлива, защото от малка исках да вляза точно в Музикалното училище в гр. София. Тогава се сбъдна една моя мечта, но аз имам много мечти и вече следващата е осъществена – „Егея” – за нея ще ви разкажа след малко.

Защо и как избрахте фолклора? 

Фолклорът за мен е нещо съвършено. Той е нещо истинско, предавало се векове наред, носещо в себе си някакъв свръх заряд и история. Фолклорът в днешно време липсва на много хора и именно затова ще видите хиляди да танцуват народни танци и да пеят народни песни.

Тази музика „грабва” хората, кара ги да изпитват най-различни чувства, точно защото е нашата собствена музика и ни въздейства най-много. Страхотна е! Дори в необработен вариант звучи уникално. Бих казала, че може би с модерен аранжимент се приема от много повече хора и става нашата „стара-нова” музика.

"Dia" звучи красиво. Има ли някаква символика в артистичния ви псевдоним или идеята  за него се роди спонтанно? 

Идеята за него наистина беше спонтанна – това е част от моето име Димана. Нямах никаква идея откъде идва, просто ми харесваше. Все пак реших да потърся значение и това, което открих много ме учуди. Пишеше, че „Диа” означава „райско”, „божествено” и е име, отнасяно към малки скалисти острови в Егейско море, намиращи се в близост до Крит или Наксос.

Името "Диа" даже е било приписано и на самия остров Наксос, тъй като било широко разпространено схващането, че той е брачния остров на Дионис  – богът на възраждащата се природа, виното и веселието - прекрасно съвпадение с името на песента – Егея, чиито оригинал е от региона на Егейска Македония,  а защо не и с нейната мисия.

Интересен проект, който привлече вниманието на много меломани е „Егея“. Разкажете ни малко повече за него. 

Това е проект, в който целият екип даде всичко от себе си. ANP Music Productions  - Алекс Нушев, Петър Алексиев, Атанас Борисов, направиха страхотния аранжимент. Докато записвах песента беше много вълнуващо. Пеех на тъмно в студиото, както се казва „ да се вкараш във филма” и потъвах в музиката и ритъма и уникалния бас.

Цветомир Матев е режисьор на клипа. Той има невероятни идеи и виждания. Страшно съм впечатлена от уменията му. С него дори станахме приятели. Георги Гвоздев е операторът. Докато пеех песента по време на снимките, той винаги обръщаше внимание на една дума – „севда”.

Впоследствие започна и да ме нарича „Севдо”. Беше изключително забавно, особено когато казваше: „Хайде, Севдо, следващата сцена, преобличай се.” Всички млади хора в клипа са мои приятели. Това допринесе много за неподправената атмосфера, която със сигурност се усеща. Много бях щастлива, че присъстват и цигуларките – те също са мои приятелки и съученички  от музикалното училище – Дебора Стефанова и Ева Гигова.

В клипа използвахме много визии – улични кадри, в които пулсира градското усещане, снимки на красив покрив и в дискотека, студийни моменти с модерна-етно визия... Искахме да е съчетание от привидни противоположности, които обаче да работят добре заедно.

Визията ви в клипа към песента е наистина впечатляваща. Тук дадохте ли ваши идеи за това, как бихте искали да изглеждате? 

Дадох идеи, да. Но модерната етно визия беше идея на Цветомир Матев. Той ми сподели идеята си, но аз не бях много съгласна в началото, просто защото не очаквах да изглежда особено добре. След това помислих ... и колкото повече мислех, толкова повече идеи имах за тази визия. Осъзнах, че ще изглежда страхотно и нямах търпение да се видя така.

Какви бяха първите реакции на вашите най-близки приятели след завършването на „Егея“ ?

Всички бяха много радостни за мен. Харесаха много проекта, дори ми даваха идеи за следващия. Казваха, че се е получило уникално и че ще има успех. Много се радвам, че ме подкрепиха. Без тях нямаше да е същото.

Всяка музика носи определено послание. Какво е посланието, което искате да предадете на публиката с вашата музика? 

Искам да покажа, че тази музика има своя живот и трябва да се гордеем, че я имаме. Искам да кажа на всички хора, че фолклорът няма граници. Той е за всички нас, по всяко време, автентичен или обработен и модерно поднесен. Знаете ли, че много хора ми пишат, за да ме питат за текста на песента и съм чувала хора да я пеят, докато звучи по радио или телевизия. Това е супер и показва, че за тази музика няма времеви  граници.

Каква музика обичате да слушате в свободното време? 

Обожавам електронната музика. Тя ме вдъхновява, кара ме да се чувствам нереално. Постоянно я слушам и пея на нея народни песни. Така ми идват и още много идеи, които искам да осъществя.  Модерното и народното – „старата-нова” музика.

Какво, освен музиката ви вдъхновява? 

Вдъхновяват ме хората, които ме подкрепят и ми дават шанс да се развивам. Тези, които вярват в мен и в музиката, която правя. Обичам ги, всички! Те са моето вдъхновение.

Вие сте едва на 17 години. Как виждате бъдещето си?  

В бъдещето си виждам още проекти. Искам всеки да е различен от другия и да се откроява. Всеки един ще правя с много любов, защото вярвам, че така се получават най-добрите неща.  

За какви проекти мечтаете и кои в скоро време планирате да осъществите? 

Мечтая си за проекти, които ще ме изпратят на голямата сцена – международните фестивали за електронна музика, като Tomorrowland, Exit Festival още много други. Искам да работя с Hardwell, Digital Nottich, Armin van Buuren, Tiesto, Flosstradamus … Много се надявам, един ден да имам тази възможност. Ще съм много щастлива! Планирам и още един проект, надявам се скоро да мога да ви го представя.

Пожелание към читателките на сайта Az-jenata.bg...

Момичета, бъдете все така позитивни и прекрасни, радвайте се на живота и го обичайте, както той обича вас. Правете винаги всичко с любов, точно както си го можем ние – момичетата.
 
 

Коментирай
14 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 8 години )
Хубаво момиче,хубава музика.Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 0 rate down comment
Тони ( преди 8 години )
УНИКАЛНО Е ТОВА МОМИЧЕ!!!!!!!!!!!!!! УНИКАЛНО МОМИЧЕ И УНИКАЛНА ПЕСЕН!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време