Свободно време

В Международния ден на бирата: Ползите от ледената напитка

Защо е полезно да се разхлаждаме със студена бира в летните жеги?

05.08.2015г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

На 5 август отбелязваме Международния ден на бирата. Той ще бъде празнуван в 46 държави по света. Сред тях са Австралия, Бразилия, Канада, Коста Рика, Англия, Франция, Германия и други. 

Отбелязването на празника започва през 2008 година. Оттогава традицията в различните държави повелява да се организират интересни инициативи. В Калифорния, например, се провежда еднодневна екскурзия, която включва посещение на 6 различни кръчми, във всяка от които се опитва различна бира. 

Ще ви запознаем с многобройните ползи, които вкусната ледена бира дава в летните горещини!

Високо съдържание на фибри

Бирата съдържа множество фибри, което действа като задвижващ механизъм за метаболизма. Фибрите спомагат за потискане на апетита и засилват усещането за ситост, правейки го по-продължително.

Богата е на витамин В

Бирата е препълнена с витамини. Особено богата е на витамини В3, В6 и В9 (фолиева киселина). Витамините от тази група спомагат за регенерирането на клетките. Освен това облекчават и предменструалните симптоми. 

Трябва да се отбележи, че витамините от група В са много успешни в превенцията на рака на дебелото черво.

Намалява стреса

Няма стрес, когато пиеш блажено биричка! Умереното съдържание на алкохол в бирата намалява стреса и тревожността. Рискът от сърдечен удар или инсулт също намалява при консумация на една чаша бира дневно.

Бирата има антибактериални свойства

Хмелът, от който се произвеждат някои видове бира, е известен като мощно противовъзпалително и антибактериално средство. Алкалоидите в него се борят ефективно с инфекциите. 

Освен това, хмелът помага и срещу мускулни крампи, поддържайки мускулния метаболизъм в норма.

Свързани статии

Полезна е за костната плътност

Бирата придава здравина на костите. Това важни при консумация на умерени количества. При злоупотреба с живителната течност ефектите са тъкмо обратните.

Намалява риска от диабет тип 2

Множество проучвания сочат, че любителите на бирата имат с около 30% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. 

След всички тези прекрасни ползи можем само да ви кажем „Наздраве!“ в Международния ден на бирата! Пийвайте биричка с мярка!

Коментирай