Свободно време

Милица Гладнишка сготви десерт с глас

Певицата „подправи“ с оперни и джаз изпълнения приготвянето на десерта „Милица“

04.09.2015г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Милица Гладнишка и  шеф Марко Лукиари

Милица Гладнишка и  шеф Марко Лукиари

Милица Гладнишка доказа, че музиката е най-добрата подправка към всяко ястие. В Къщата на италианските традиции певицата „подправи“ с части от оперни арии и нежни джаз стандарти десерт, приготвен на живо и посветен специално на нея.

С присъщото си чувство за хумор тя започна с оперно изпълнение на част от рецептата, но каза, че драматизмът може да пресече нежната душа на десерта и прибави към съставките романтичната песен на Чарли Чаплин „Smile“.

Тя се сдоби със специално ястие на свое име на официалното представяне на новото меню и новия главен готвач на Trattoria Il Maestro Giuseppe Verdi – неаполитанеца Марко Лукиари. Едва 29-годишен, той оглавява кухнята на ресторанта след шеметна кариера в Италия, Австралия, Египет и Великобритания.

С неговото идване ресторантът, който до момента предлагаше домашна кухня от слънчева Пулия, вече се мести в сърцето на италианското гастрономическо изкуство – родното място на пицата и моцарелата Неапол.

В последната година Къщата на италианските традиции стана любимо място на всички жители и гости на София, които обичат традиционната италианска кухня и уютната автентична атмосфера. С подкрепата си към музиката, театъра, изкуството, спорта и културата, ресторантът се сдоби и с много приятели, сред които Иван Лечев, Иван Димов, Йордан Йовчев, Ирмена Чичикова, Андреа Бочели, Лара Фабиан, Ейдриън Броуди, Карминьо и много други.

На специалната вечер Ciao Marco Ciao Napoli първи опитаха новите специалитети Мария Грънчарова, Петя Раева, Лиляна Ангелова, Митко Кърнев, председателят на Италианската търговска камара г-н Марко Монтеки, журналисти и представители на светския и бизнес елит.

Милица Гладнишка е музата на новия главен готвач и заради топлата връзка с операта – най-старата италианска опера Teatro di San Carlo е в Неапол, а певицата съвсем скоро ще представи новия си съвместен проект с Михаил Йосифов секстет „Да хвърлим операта в джаза“, който ще включва популярни арии изпълнени по смел и невъобразим начин.

През новия сезон ще се играе и нейният театрален дебют – „Титанично“ в Сатиричния театър – моноспектакъл с музика на живо и комедийни монолози.

А всички, които искат да опитат вкуса на музиката на Милица Гладнишка ще имат тази възможност – в следващите месеци в ресторанта извън менюто ще се предлага нейният специален десерт „Милица“.

За шеф Марко Лукиари:

Кариерата на Марко Лукиари започва в Неапол, където завършва специализирано готварско училище и започва първата си работа. По-късно заминава за Австралия, където прекарва две години като главен готвач в престижен италиански ресторант в Куинсленд, а във всяка свободна минута пътува из най-опасния континент на Земята и близката Нова Зеландия.

Пътят му продължава в Египет, няколко ресторанта в Италия и Лондон – там оглавява кухнята на престижен ресторант в бохемския квартал на богатите Нотинг Хил. Вкусът към приключенията го води и в България, където остава най-дълго до момента.

В Пловдив започва свой бизнес с ексклузивен внос на висококачествени италиански продукти у нас, а тази година приема и предизвикателството да оглави два от най-бързо развиващите се италиански ресторанти в България в Пловдив и София. За тях той разработва специалното ново меню с по-средиземноморска посока, много естествени вкусове и качествени италиански продукти, част от които самият той избира.

Коментирай
Свободно време