Свободно време

Тест: Какво виждате на картината?

Дали сте креативни или не

16.09.2015г. / 09 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В света около нас, често виждаме картини с оптически илюзии. Те могат много да разкрият за нашата същност и начина, по който гледаме на света. Днес споделяме един забавен тест с изображение. Пред вас има картина, която трябва да разгледате добре.

Откривате ли изображение в нея? А може би е повече от едно? Ако сте открили два образа, дълго време ли търсихте другата картина и лесно ли преминахте от един образ към друг?

Първата версия на изображението е създадена през 1892 г. от хумористичното германско списание „Filiegende Blattera“, но по-късно снимката е публикувана от Лудвиг Витгенщайн в неговите „Философски дебати“, като средство за описване на два различни начина, по които можем да видим нещата. Известният американски философ Томас Кун също използва това изображение в работата си, за да обясни културното и социологическо понятие на парадигмата и нейната промяна.

Свързани статии

Картината, която виждате не се променя. Промяната идва от начина, по който възприемаме изображенията. Психологът Ричард Уайзман заключава, че способността ни да заместваме едното изображение с друго е пряко свързана с нашата креативност.

Ето защо в рамките на няколко секунди наблюдавайки картината, ние може да влезем от едно изображение в друго и обратно. Тази рязка промяна показва начина, по който ние виждаме и разбираме света край нас. Колкото по-бърз е човек в откриването и смяната на картините, толкова по-креативен е и е надарен с холистичен поглед.

Снимка: youtube.com

Коментирай
Свободно време