Свободно време

Знаете ли, че... има над 600 вида паста?

Различните видове се приготвят с различни сосове

05.10.2015г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли паста и как я приготвяте? А знаете ли, че различните видове се приготвят с различни сосове? Така например, дългите и плоски макарони, като фетучини и лингуини са най-вкусни в комбинация с кремообразни сосове. Късата паста си партнира чудесно със сосове на доматена основа.

В рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои изкушаващи факти за пастата.

Исторически данни показват, че пастата се е появила преди хилядолетия и е била открита не от италианците, а от китайците.

Легендата разказва, че юфка е направена за първи път от немските пекари през 13-ти век.

Когато Томас Джеферсън опитва италианска паста, той завинаги се влюбва в ястието. Нещо повече, по негово нареждане в Америка започва да се произвежда паста, тъй като той успява да донесе и машина за правене на паста.

Познати са над 600 вида паста.

Най-често паста се прави с помощта на пшенични продукти, смесени с вода. Някои видове паста се приготвят от съставки като ориз, ечемик, царевица, боб.

Също така, пастата има много и различни цветове. Обикновено те зависят от съставките в нея като спанак, домат, сепия и други.

Пастата става част от италианската кухня през 1154 година.

Пастата може да бъде суха или прясна. Трите най-популярни вида паста са пене, спагети и макарони.

Традиционният италиански начин за готвене на спагети е известен като „ал денте“. Което означава, че пастата отвън е мека, а във вътрешността си леко твърда.

Трите най-популярни паста ястия са: макарони с кашкавал, спагети болонезе и лазаня. Неварената суха паста може да се съхранява в продължение на една година.

Свързани статии

Октомври е месецът на пастата.

Консумирането на паста ни прави щастливи. Въглехидратите в пастата увеличават отделянето на серотонин, невротрансмитер, който според учените предизвиква чувство на щастие и благополучие.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време