Свободно време

Ново преработено и допълнено издание на романа „Вилна зона“.

„Вилна зона“ – Георги Мишев

28.11.2015г. / 11 00ч.
Аз жената
Корица: издателство „Хермес“

Корица: издателство „Хермес“

Скоро след отбелязването на 80-годишния юбилей на големия писател и сценарист Георги Мишев, ИК „Хермес“ има удоволствието да ви представи ново преработено и допълнено издание на романа „Вилна зона“. По книгата е създаден известният едноименен български филм от 1975 година на режисьора Едуард Захариев. Филмът „Вилна зона“ е отличен с Първа награда от Фестивала на българския игрален филм и Специална награда от Международния кинофестивал в Карлови Вари. Актрисата Катя Паскалева също е отличена за ролята си във филма.

За автора


Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др.

По негови сценарии са заснети ленти, които днес са в златния фонд на родното кино: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

Носител е на много признания и награди:
Заслужил деятел на културата (1981)
Специална награда на XV кинофестивал на българския игрален филм (1978)
Награди от кинофестивали в Локарно, Карлови Вари, Москва и др.
Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003)
Голямата награда за литература на Софийския университет (2006)
На 27 април 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ – за принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина.
На 7 март 2014 г. получава Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата.
Тази година писателят получи няколко отличия. Едно от тях е Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата, връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова.
Министърът на културата Вежди Рашидов награди със „Златен век“ – огърлие писателя и сценарист Георги Мишев.
Георги Мишев ще получи и Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2015 г., връчвана от Община Добрич.

Георги Мишев Иванов е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Завършва Техникума по ветеринарна медицина „Цанко Патарински“ в Ловеч и журналистика в Софийския университет.

В периода 1958-1967 г. е окръжен кореспондент на в. „Септемврийче“ в Ловеч и е член на литературен кръжок „Христо Кърпачев“. През 1966 г. е организатор и съставител на първия алманах на писателите в Ловеч, озаглавен „С дъх на люляк“.

Редактор в издателство „Народна младеж“ (1967-1970), редактор (1970) и сценарист (1973) в киностудия „Бояна“, София.

Председател е на Обществения комитет за екологична защита на Русе от създаването му на 8 март 1988 г. Народен представител в VII Велико народно събрание (1990-1992).

За книгата

Това е един бавен роман, писан четири десетилетия.

Не всеки ден, естествено, не става дума за къртовски труд. Ръкописът приличаше повече на домова книга за обитателите на терен, съществуващ в кадастъра и заснет от сателит и хеликоптера на данъчните служби.

Връщах се в зоната през десет години по познатите места, като всеки зонален автор; връщах се от любопитство към промените в бита и душевността на стари познати и нови пришълци. Освен смяната на годишните времена, кой знае какви промени не се забелязваха. Духаха разни ветрове, отваряха се барични полета, антициклони и въздушни потоци, обитателите се снишаваха и изчакваха, според инструкциите за оцеляване, всичко да мине и отмине. Вятърът на промените излезе лек зефир, който имаше силата само да развява знамената по мегданите и прането във вилния парцел. Продължават на софрата дебатите за лука в кюфтетата, за питиетата ментета и сръбската музика. Позаглъхна тревожното питане: „Ще ни събарят ли?“, от времето на самозадоволяването. Никого не събарят, никого не преследват, никого не бесят. Когато всички са за бесене, никого не бесят, бе казал Стоян Михайловски преди век...

И като се размислиш, какво ли остана за събаряне след половинвековната нощ и тъй дълго проточилото се развиделяване?...

А ноу-хау в зоната все пак има: ловната дружинка, която идва редовно с мерцедеси и японски джипове, вече я наричат тиймбилдинг.
От автора

На книжния пазар от 12 ноември 2015 г.
Обем: 368 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1510-1
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай