Свободно време

Знаете ли, че... можете да си направите магнит и сами?

Любопитни факти за магнитите и електромагнетизма

27.11.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Магнетизмът е интересно физично свойство. Магнитните полета на Земята ни предпазват от агресивните нападения на небесните тела, слънчевата радиация и вакуума. Магнитите ни помагат в много сфери на живота и промишлеността.

В рубриката „Знаете ли, че...“ ще ви запознаем с някои любопитни свойства на магнитите и магнитното поле, които вероятно дори да сте знаели от часовете по физика, сте забравили!

Ако разрежете магнит на две половини, всяка половина автоматично се поляризира и двата й края стават противоположни. Така имате два нови магнита.

Северният полюс на магнита сочи точно северния полюс на Земята. Това е така, защото еднаквите страни на полюса се групират заедно и сочат в една посока. Така работи компасът.

Електромагнитите не са магнити през цялото време. Те са такива, само докато през тях тече ток. Ако увиете един пирон с медна тел и прокарате през него ток, магнетизмът ще трае дотогава, докато пускате тока. След това пиронът ще падне от телта.

Можете да превърнете всяко парче стомана в магнит. Как? Като вземете един магнит и го втриете силно в парчето стомана. Процесът се нарича намагнитване.

Снимка: iStock

Около всеки магнит има невидимо магнитно поле. Ето защо, ако поставите два магнита един срещу друг с еднаквите им страни, те ще започнат да се отблъскват, докато не се прилепят един за друг странично. Това става именно заради невидимото магнитно поле.

Силата на магнита се измерва в единици, наречени тесла на името на учения, който специализира в производството на електроенергия, пише tyzonn.com.

Въпреки че Земята е масивна скалиста маса, тя представлява гигантски магнит. Противно на очакванията, магнитните й сили са около 1000 пъти по-малки от тези на малък магнит, какъвто много от нас имат вкъщи.

Магнетизмът е използван още преди 800 години в Древна Гърция и Древен Китай. Хората още тогава са били снабдени с джобни компаси.

Желязото е най-добрият метал за направата на магнит. Други подходящи са кобалтът и никелът.

Коментирай