Свободно време

Най-добрите коледни базари в Европа

Посетете виенския коледен базар

17.12.2017г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка година от средата на ноември до първите дни на новата година в много европейски градове и столици се организират традиционни коледни базари. Хиляди светлини, украси, аромат на канела и празнична музика посрещат посетителите. Кои са едни от най-впечатляващите базари в Европа, вижте в следващите редове.

Берлин

Берлин е не само столицата на Германия, но столицата може би с най-много коледни базари, около 50. Най-големият и популярен коледен базар си остава Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, през който минават около 2 милиона посетители всяка година.

Тук имат възможност да закупят красиви бижута, украси, сувенири, както и да се отдадат на сезонни удоволствия, като печени кестени, наденички и греяно вино. Ако имате път към Кьолн, Нюрнберг, Франкфурт, там също ще имате възможността да посетите чудесни празнични базари.

Брюксел

Коледните и новогодишни празници в Брюксел са едни от най-красивите. Базарът, който се организира по това време на годината се простира по улиците от Grand'Place до Place Sainte Catherine и покрива почти два километра.

Всяка една от 240-те сергии приличат на малки хижи с дървени покриви. Тук може да се открият основно предмети на изкуството и занаятите, вкусна храна и напитки. Други големи коледни базари се организират и в Антверпен и Брюж. 

Виена

Зимата във Виена е истинска приказка. Сняг покрива града, точно когато започват и коледните базари. Един от най-големите е този, който се организира при сградата на кметството, където докато пиете пунш, греяно вино и хапвате кестени и пикантни коледни сладки, може да си купите и сувенир за спомен.

Дърветата в парка винаги са украсени от местни художници, а ако ви се карат кънки, може да го направите на ледената пързалка. Друг коледен базар, който не бива да пропускате във Виена е този в парка на двореца Шьонбрун.

Будапеща

Традиционни храни, народни танци и музика на живо могат да бъдат открити на коледния базар, който се организира в унгарската столица.

Всяка година около 150 сергии предлагат изобилие от предмети от местно изкуство и култура, включително и куклени театри, автентични ръчно изработени коледни сувенири и разбира се греяно вино.

Копенхаген

Подобно на много европейски градове, Копенхаген е облечен в красота и празнично настроение по това време на годината. Но за разлика от повечето от тях, тук атмосферата е по-различна. От средата на ноември паркът Tivoli се превръща в истинска зимна приказка със сергии с подаръци, вкусна храна.

За любителите на зимните кънки има ледена пързалка, също така коледният базар в Копенхаген бива посетен от около 1 милион души всяка година, дошли да се запознаят с датските и скандинавски обичаи.

Дъблин

Въпреки, че базарът в Дъблин е един от най-новите европейски коледни базари, оттук минават над 140 хиляди посетители всяка година. Красиви бижута, стъклопис, дървени играчки и произведения на изкуството. Празнична въртележка, жива музика, вкусна храна и традиционни барове, в които може да се сгреете.

Прага

Коледни базари в Прага се провеждат всяка година на стария градски площад и площад Wencesla. Ако търсите необичайни храни и напитки, а не подаръци и предмети за декорация, това е вашето място.

Задължително опитайте грог с мед, а традиционните коледни чешки песни, които ще чуете на базара, светлините и красивата архитектура ще стоплят душата ви.

Свързани статии

Барселона

В Барселона коледният базар поставя началото си през 1786 година, като днес могат да бъдат разгледани над 300 сергии с всякакви ръчно изработени коледни украси и подаръци, заедно с коледни звезди и коледни елхи.

Ако обичате греяно вино с подправки и искате да отнесете със себе си местни специалитети, не забравяйте да минете през този коледен базар. Ще видите също и много дървени сувенири изобразяващи католически и библейски сцени.

Коментирай
Свободно време