Свободно време

Бедняци милиардери

Трудно начало за големи успехи

15.01.2016г. / 12 11ч.
Михаела Лазарова
Хауърд Шулц. Снимка: Reuters

Хауърд Шулц. Снимка: Reuters

Какво е общото между Опра Уинфри, Лонардо Дел Векио, Франсоа Пино, Джордж Сорос? Те не само са известни, но са милиардери, започнали живота си в бедност. Зад успехите им се крият лишения, къртовски труд, упоритост, учене и може би малко късмет. Вижте още няколко бедняци милиардери, които заслужават адмирации.

Кени Трут

Основателят на компанията Excel Communications – Кени Трут, е израснал в бедно семейство. Неговият баща бил барман и припечелвал скромни средства. За да може да плати образованието си, Кени започва да продава застраховки „Живот“.

През 1988 година успява да създаде компанията Excel Communications, а по-късно през 1996 година я слива с Teleglobe в сделка за 3,5 милиарда долара.

Хауърд Шулц

В интервю за британския таблоид Mirror, Шулц споделя: „Израснах в жилищен комплекс за бедни. Живеех с чувството като на човек от другата страна на релсите. Знаех, че хората от другата страна имат повече средства и са по-щастливи.“Шулц добавя и че въпреки костюма и вратовръзката, знае откъде е тръгнал.

Докато следва в университета, успява да спечели стипендия. След като се дипломира работи за Xerox, а малко след това поема ръководството на кафе веригата Starbucks, която по това време е имала само 60 обекта.

През 1987 година Шулц става изпълнителен директор на дружеството и успява да умножи веригата до 16 000 търговски обекта по цял свят. Спестяванията на Шулц се изчисляват на около 3 милиарда долара.

Ралф Лорен

Създателят на едни от най-големите модни брандове някога е работил като чиновник и мечтаел за красиви мъжки вратовръзки. Днес той притежава над 7 милиарда долара. След завършването на гимназията, започва да следва колеж, но прекъсва обучението си и се присъединява към армията.

След като работи за кратко време като чиновник, той решава да сбъдне мечтата си – да прави мода. Така продавайки за една година красиви мъжки вратовръзки за 500 хиляди долара, успява да създаде своя компания, която нарича Polo.

Шахид Хан

Шахид Хан също е имал нелеко начало. Когато пристига от Пакистан в САЩ, за да учи в университета в Илинойс, работел като мияч на чинии за 1 долар и 20 цента на час. Днес той притежава около 3,8 милиарда долара, също така и една от най-големите частни компании в САЩ, хокеен отбор, както и футболния отбор на английската висша лига Фулъм.

Кърк Керкорян

Днес той притежава 3,9 милиарда долара, но също произлиза от бедно семейство на имигранти. Когато е ученик в осми клас, спира да посещава училище, за да може да работи и да помага на семейството си.

Свързани статии

Занимавал се с бокс, а по време на Втората световна война работи за кралските военновъздушни сили. Тогава едва ли е предполагал, че един ден ще изгради едни от най-блестящите курорти и хотели в Лас Вегас.

Джон Пол Дежория

Милиардерът, който днес притежава 4 милиарда долара, някога е продавал картички, вестници, шампоани от врата на врата и дори е живял в колата си. Взимайки заем от 700 долара, Дежория създава малка компания за продажба на шампоани и козметични продукти John Paul Mitchell Systems. По-късно започва да развива бизнес и с Patron Tequila, както и да инвестира в други индустрии.

Снимки: Reuters

По материали от businessinsider.com

Коментирай