Свободно време

Сезонът, в който сте родени определя темперамента

Настроението ви може да бъде повлияно от вашия рожден сезон

25.01.2016г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хората обикновено прибягват до анализ на зодията си, за да разберат характера, настроението и нагласите си за живота. Оказва се, че не само това влияе върху темперамента, но и сезонът, в който сте родени.

Това показва ново проучване на унгарски учени. Те са изследвали 400 човека, за да анализират техните личностни качества и особености. Учените установили, че сезонът, в който са родени хората, влияе на темперамента и настроението.

Хората, които били родени през есента имали значително по-ниски шансове да страдат от депресия в бъдеще, според резултатите. За разлика от тях онези, родени през лятото били много по-склонни на нестабилни промени в настроението, пише MotherNatureNetwork.

Изследователите открили още, че празнуващите рожден ден през летните и пролетните месеци са много по-склонни да са положително настроени към живота, отколкото родените през зимата. Те са по-раздразнителни от всички останали.

Снимка: iStock

Изводите от изследването са, че сезонът, в който човек се ражда, предопределя в голяма степен неговата нагласа, константното му настроение и темперамента му. Предопределена е още склонността към развитие на някои разстройства на настроението.

Учените вярват, че по някакъв начин сезоните, в които се раждаме влияят на някои невротрансмитери, най-вече серотонин и допамин, които при високи нива подобряват настроението и обратно.

Всичко това влияе на нервната система.

При някои хора със сезонно обусловено разстройство в настроението може да се стигне дори до липса на желание за секс през определени сезони, най-вече зимата. При тези проявления определящ фактор са едновременно генетичните заложби и сезонът, в който са родени страдащите, смятат учените.

Коментирай