Свободно време

Знаете ли, че... китайците използват най-много фойерверки на Нова година?

Интересни факти за китайската Нова година

26.01.2016г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Хонконг; снимка: iStock

Хонконг; снимка: iStock

Китайската Нова година е различна от нашата. Всяка китайска година започва на различна дата. Понякога и в различни месеци. През 2016 година – годината на огнената маймуна, китайската Нова година ще настъпи на 8 февруари.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем някои интересни факти за китайската Нова година и начините, по които се отбелязва.

Китайската Нова година е наричана „пролетен фестивал“ от китайците

Въпреки че началото на новата година в Китай обикновено настъпва през януари или февруари, китайците наричат това време от годината пролетни празници. Това е така, защото те празнуват края на най-тежките и студени зимни дни, с които поставят началото на дългоочакваното предпролетно затопляне.

Всяка китайска година започва с определен зодиакален знак

Както споменахме, тази година е посветена на огнената маймуна. Китайският календар съдържа 12 зодиакални знака, подобно на нашата. Разликата е в това, че техните знаци са представени от животни, а не съзвездия като нашите. Другата разлика е, че цяла една година при китайците преминава под знака на определена зодия, докато при нас всяка година съвместява 12-те зодиакални знака.

Китайската Нова година е празник за 1/5 от населението на Земята

По време на честването на китайската Нова година няколко източни държави, следващи това летоброене, празнуват „пролетните празници“. Това са Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам, Южна Корея, Малайзия, Тайван, Бруней, Сингапур, Хонконг, Макао.

Във всяка една от тези държави се отпускат между 1 и 4 официални почивни дни.

Конните състезания са традиционен начин за отпразнуване на новата година

Те се провеждат дори в западни страни. В столицата на Великобритания, Лондон, китайската общност е голяма. По улиците на Лондон и най-вече в Чайнатаун 500 хиляди души отбелязват началото на китайската нова година.

По време на китайските новогодишни празници пътуват около 7,4% от населението на света

200 милиона китайци пътуват на дълги разстояния за празниците. На територията на Китай пътуващите са средно около 3,5 милиарда всяка година. За сравнение само 100 милиона души пътуват в САЩ за коледните празници. У нас пътуващите тази година са били между 350 и 400 хиляди.

Китайската Нова година е празникът, на който се използват най-много фойерверки

Въпреки че фойерверки се използват на повечето големи празници по целия свят, китайската Нова година води класациите по употреба на пиротехника.

Свързани статии

Китай е най-големият производител на фойерверки и гърмящи средства за забавление – цели 90% от световното потребление.

Китайците вярват, че чрез силните светлини и проглушителните тътени от фойерверките ще изгонят злите духове и демони през новата година.

Пускането на светещи фенери трае цели 16 дни

16 дни след нощта на китайската Нова година китайците продължават да пускат светещи фенери с пожелания. Цели семейства се събират за вечеря, излизат, за да видят фойерверките и пускат във водата или въздуха своите празнични фенери.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Естествено,че китайците ще използват най-много фойерверки - все пак са почти 2 милиарда човека. Ние нямаме 7 мил. - колкото и да се напъваме не можем да ги стигнем, другите нации - също.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар