Свободно време

Гадаене на чай

Тасеомантия е термин, с който се нарича гадаенето на чаени листенца

26.02.2016г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е напитка, която хората употребяват от хилядолетия. Първоначално е бил използван като лекарство, а по време на китайската династия Тан през V-I в. пр. Хр., чаят се превръща в напитка, която се консумира не само при здравословни проблеми.

Днес той е част от нашето ежедневие и имаме възможността да се насладим на различни вкусове, аромати и благодарение на него да поддържаме добро здраве. Но не само това. Чаените листенца в чашата могат според някои вярвания да ни помогнат да погледнем в бъдещето.

Споделяме няколко стъпки, които ще ви покажат как да гадаете на чай.

Най-напред пригответе гореща вода. В голяма и широка порцеланова бяла чаша (без рисунки от вътрешната страна на чашата) сложете малко количество чаени листенца зелен или черен чай. След това ги залейте с горещата вода и оставете да се запарят за 3 минути.

Както при гледането на кафе, така и при гадаенето на чай се изисква обстановката около вас да е приятна, вие да сте спокойни, положително настроени, да не бързате при изпиването на чая и да си задавате мислено въпросите, които най-много ви вълнуват.

Важно е преди да започнете с разгадаването на фигурите, изписани от чаените листенца, да оставите малко течност в чашата. След това я вземете с лявата си ръка и разклатете три пъти по посока на часовниковата стрелка, така че листенцата да могат да се разпределят. Оставете чашата да „почине“ 2-3 минути, а след това се вгледайте внимателно във фигурките.

Фигурите близо до дъното на чашата са свързани с тъга, негативни емоции и събития. Тези, които са разположени по стените и по ръба са за положителни емоции и щастие. Ето най-честите символи, които листенцата изписват и тяхното тълкуване.

Коментирай
Свободно време