Свободно време

Странни традиции за Великден по света

Необичайни начини за отбелязване на големия празник

01.05.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Великден е един от най-големите християнски празници. Традицията при всички повелява за този празник да се боядисват яйца, да се сяда на богати трапези, да се посети божия храм за молитва, за да почетем възкресението на Христос.

По света обаче има много традиции, доста от които необичайни, но пък забавни и интересни.

Чехия и Словакия

Традицията в Чехия и Словакия е малко грубичка. На сутринта на Велики понеделник мъжете пляскат жените по гърба и дупето с импровизирани камшици от върбови клонки, украсени с панделки и връвчици.

Според преданието това насърчава плодородието през новата година – както това на природата, така и на жените.

Финландия

Във Финландия пък децата обикалят по домовете на хората с опушени лица, завити около главите шалове и носят метли, кани за кафе и букети от върбови клонки. В някои части на Западна Финландия хората палят огньове по стара скандинавска традиция. Хората едно време вярвали, че огънят ще ги предпази от злите вещици и магьосници, които летят около селищата им.

Франция

Всяка година на Велики понеделник французите в южния град Хо правят гигантски омлет на площада. Всеки посетител може да се включи и да опита от яйченото ястие. За омлета обикновено се използват повече от 4500 яйца, а хората, които го опитват са най-малко 1000.

Корфу, Гърция

Традицията на остров Корфу е много интересна. На Велика събота хората правят ритуално изхвърляне на стари глинени съдове. Изхвърлянето се случва с гръм и трясък от прозорците и балконите на сградите.

Ако планирате екскурзия за Великден до тази красива дестинация, имайте предвид да се пазите и да не минавате близо до сградите.

снимка: iStock

С изхвърлянето на старите съдове жителите на Корфу се отърсват от старата енергия през годината и отварят път на новото.

Унгария

В Унгария „пръскането“ е много популярна традиция за Великден. То се случва в деня след самия Великден и се нарича „патешки понеделник“. Традицията повелява момчетата да пръскат момичетата с парфюмирана вода като след това искат от тях целувка.

Традицията е наистина забавна. Понякога момичетата биват залети от цели кофи ароматна вода. Поверието гласи, че с този ритуал се постига плодородие, пречистване и изцеление.

Рим, Италия

Традицията в Рим повелява християни от цял свят да се събират всяка година на Великден, за да чуят тържествената молитва на папата, отправена към всички хора по света. Площад „Свети Петър“ във Ватикана се изпълва с невероятно много пилигрими, които приветстват Възкресението на Исус Христос.

Свързани статии

Испания

В малкото градче Верже в Испания всяка година на Велики четвъртък се провежда така наречения „танц на смъртта“. Хората се маскират като скелети или като самата смърт с дълго наметало и коса на рамо. Те носят пепел в големи кутии и започват да я разпръскват в полунощ чак до сутринта.

С този ритуал се гонят злите духове.

по материали от womansday.com; AP

Коментирай