Свободно време

С какво дразните колегите си?

Някои хора нямат добра преценка за държанието си

25.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Често е трудно да съжителстваш с колегите си на работа. Това се случва, защото хората не са подбрани по лични интереси, а по служебни. Когато избираш приятелите си е съвсем друго. Ето защо в много офиси и работни места възникват не едно и две пререкания между колеги.

Кои са най-честите причини, поради които някои хора дразнят колегите си?

Изпращате много ненужни имейли

Офис кореспонденцията е важна, за да се придвижват определени ангажименти. Координирането на отговорностите също е важно, но в необходимите рамки. Ако непрекъснато изпращате имейли, с които излишно занимавате колегите и началството, ще си навлечете тяхната неприязън.

Някои могат да го възприемат като натягане, други като незнание как да се действа, трети като прекалено демонстриране на ангажираност с фирмените дела.

Винаги преценявайте дали наистина е необходимо да го правите, когато изпращате имейл или звъните по телефона. Защото ненужното прекъсване на работата на останалите и занимаването им с вашите въпроси и изисквания може да ги подразни.

Прекалено негативни сте

Някои хора мрънкат непрекъснато и за всичко. Каквото и да се случва в офиса, те са недоволни. Това може да подразни останалите, които не виждат нещата по този начин. В крайна сметка, никой не е задължен да стои на място, на което му е неприятно.

Прекъсвате постоянно

Едно от най-дразнещите неща в офиса е някой да те прекъсва постоянно за щяло и не щяло. Когато си съсредоточен в работата си и имаш крайни срокове за изпълнението им, последното, от което имаш нужда е някой да те занимава със странични неща, лични въпроси, въпроси, свързани с неговата работа или излишни уточнения.

Бъдете умерени и прекъсвайте само когато наистина има нужда. Във времето, в което няма толкова работа можете да действате по-лежерно.

Демонстрирате, че вашата работа е по-трудна и важна от тази на останалите

Надали има по-неприятно и дразнещо нещо от това някой да се прави на по-важен от останалите. Работата на всяко звено вероятно е важна и трудна, щом позицията съществува. Дали някой е по-важен или не от другите решава ръководството. С подобно демонстриране най-много да си навлечете гнева на колегите. Не очаквайте похвали, ако държанието ви крещи: „Аз съм по-важен от вас и работя най-усилено!“

Засипвате с идеи прекалено рано

Някои хора смятат, че засипването с идеи от самото начало прави добро впечатление. Не всеки работодател и ръководител на екип обаче би го възприел така. Някои служители могат да се подразнят от прекаленото ви желание да блеснете. Някои ръководители биха го приели пък като неодобрение на собствените им методи.

Затова бъдете умерени. Подавайте идеи, защото това е важно, но без да пренатягате струната, защото тя може да се скъса много лесно.

снимки: istock

Коментирай