Свободно време

Популярни личности четат истории за Европа на 9 май

Милена Милотинова и Драго Симеонов ще участват в „Пощенска кутия за приказки“

06.05.2016г. / 09 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По повод 9 май – Деня на Европа – популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС.

Проектът „Истории за Европа“ е съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, която се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“.

Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg.

Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев и Николай Колев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и други. Всички те ще прочетат избрани откъси от участвалите в проекта истории.

Специално създадено Facebook събитие вече отправи предизвикателство към всички любители на литературния формат „Пощенска кутия за приказки“ да развихрят своето въображение и да създадат своята история за Европа. За по-малко от 10 дни над 28 истории, посветени на мира, единството и общуването между гражданите в Европейския съюз, дадоха заявка за предстоящото четене. Десет от тях ще бъдат селектирани от организаторите на инициативата и ще бъдат прочетени на събитието.

Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 часа на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg.

Специално организирана томбола ще отреди ексклузивни покани за четенето на 10 почитатели на формата, които са се регистрирали чрез име и e-mail.

„Пощенска кутия за приказки“ е литературен проект, създаден от младата българска авторка Гери Турийска. Всеки месец любители на късия разказ изпращат свои писма по предварително зададена тема, а десет от тях биват прочетени на живо по увлекателен начин от популярни лица от различни сфери на обществения живот.

Създаден през 2010 г., вече над 5 години проектът създава поле за творческа изява на начинаещи български автори, някои от които вече имат първите си издадени книги.

Коментирай