Свободно време

Ще сменяте работата си – помислете за тези неща!

Какво трябва да знаем, когато кандидатстваме за нова работна позиция?

29.06.2016г. / 17 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Смяната на работата е от една страна хубаво нещо, защото ти дава възможност да се развиваш, да се разтовариш от натрупания стрес, да научиш нови неща, а и да предизвикаш себе си. От друга страна обаче е трудно и недотам приятно, защото невинаги е лесно да откриеш точната за теб работа.

Много хора не работят онова, което искат и могат, а онова, което им се налага да правят поради финансови причини.

При всички положения, ако сте решили да сменяте работата си, трябва да имате предвид някои съществени неща.

Определете силните си страни, не само интересите си

Адекватното определяне на знанията, уменията и силните страни е много по-важно от интересите. Не че те не са от значение, но може да са ви интересни астрономията и физиката, но да не разбирате в дълбочина тези материи. Ето защо няма как да се занимавате с подобна професия.

Важно е човек да познава добре уменията си, за да е адекватен и конкурентоспособен на пазара на труда.

Направете CV-то си сбито и прецизно

За да направите добро впечатление е важно да систематизирате добре биографията си. Това става като избягвате да вписвате излишни подробности и обяснения в документа, с който ще се представите пред работодателя, търсещ служител.

Наблегнете на важните акценти в работната ви биография и изтъкнете кратко и ясно силните си черти. По този начин ще покажете увереност в уменията си и способност да отличите силните си страни.

Създавайте контакти

За намирането на работа е важно човек да има множество алтернативи. Ако разчитате само на обявите за работа, вероятно няма да ви е толкова лесно да успеете, освен ако не сте изключително ценен и висококвалифициран кадър.

Но животът предоставя непрекъснато различни възможности и трябва да се възползвате от тях постоянно. Ето защо контактите са много важни.

Професионална социална мрежа

В технологичното време, в което живеем, мрежата е част от нас. Тя ни вреди в някои отношения, но и помага в други. Направете си профил в социалните мрежи, ориентирани към професионалното развитие и ще се изненадате какви контакти може да получите от тези места.

Ходете на интервюта информационно

Не пренебрегвайте дадена фирма или компания, само защото предварително сте сигурни, че няма да ви наемат. Отидете на интервю, ако сте поканени просто за да чуете какво предлагат. Така ще ви е много по-лесно да сверите часовника си, да знаете какво се търси и цени в дадена област. По-лесно ще ви е да се постараете да отговорите на тези очаквания, след като вече сте запознати с тях.

Не пренебрегвайте стажовете и придобиването на допълнителна квалификация

Ако не работите върху себе си, няма как да се усъвършенствате. Това е известно на всеки работодател. Ето защо стремежът към непрекъснато надграждане на знанията винаги е високо ценен от търсещите да наемат нови служители фирми.

За вас самите ще е ценно, ако развивате нови знания и умения. Ще имате самочувствие, ще сте в крак с времето и ще можете да предложите повече, срещу което и да получите повече в материален и духовен план.

Мислете за интервюто повече като за разговор, отколкото като за разпит

Много хора се притесняват от самото интервю, което им пречи да покажат добрите си качества. Сковават се, не знаят какво да кажат, не им хрумват въпроси, а най-лошото е, когато не могат бързо и оригинално да се справят с направените на интервюто предизвикателства.

Важно е да се отпуснете и да се опитате да сте възможно най-ведри и уверени, за да блеснете пред другите кандидати.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време