Свободно време

София бе домакин на Ден на тайландската култура

Традиционни танци, бойни изкуства и тайландска кухня бяха представени в столицата по инициатива на Посолството на Кралство Тайланд в България

22.05.2016г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
София бе домакин на Ден на тайландската култура

На 19 май 2016 г. пред Народния театър „Иван Вазов“ се проведе специално организиран ден, посветен на тайландската култура. Събитието бе организирано от Посолството на Кралство Тайланд за Румъния и България. Н. Пр. посланикът Комгрит Варакамин, съпругата му Дуангчай Варакамин, както и почетният консул на Тайланд в България Виктор Меламед, официално откриха събитието, което се проведе под егидата на Столичната община.

Стотици посетители имаха възможността да се запознаят със самобитни елементи от културата на древното кралство, представени от атрактивна танцова трупа, която пристигна в България специално за събитието.

Специалните гости от Тайланд демонстрираха традиционни тайландски танци под съпровода на автентична фолклорна музика и впечатлиха публиката с оригиналните си пъстри облекла и характерни движения.

Традиционни бойни изкуства бяха представени от старши треньора на спортен клуб „Аргус“ Варна Николай Скипарнов и неговите възпитаници. В демонстрациите се включи и трикратният световен шампион по „муай тай“ Димитър Илиев, който показа различни техники, движения и бойни сцени от древното тайландско бойно изкуство „муай буран“ – първообраз на популярния спорт „муай тай“.

Създаден преди няколко столетия, днес „муай тай“ е тайландски национален спорт, благодарение на който Кралството има множество спечелени титли в различни професионални и аматьорски съревнования.

Специалната изненада на събитието бе участието на шеф Андре Токев, който запозна посетителите със спецификата на тайландската кухня и презентира селекция от традиционни ястия под формата на хапки. Посетителите имаха възможност да дегустират специалитети от тайландската кухня и сами да се включат в активностите по време на специално организираните работилници.

Гостите от Тайланд обучаваха всички желаещи на основни елементи, стъпки и техники както в танците, така и по „муай тай“. Активно участие взе и водещата на събитието – актрисата от народния театър Василена Винченцо.

Повече за Кралство Тайланд

Тайланд е разположен в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513 115 кв. км и се разпростира на около 1 620 км от север на юг и 775 км от изток на запад. Столицата Банкок е с население 12 милиона жители. Тайланд граничи на запад с Бирма, на север – с Лаос, на изток – с Лаос и Камбоджа и на юг – с Малайзия.

Тайланд означава „страна на свободата“. За 800-годишната си история тайландците могат да се похвалят с факта, че са единствената държава в Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана. Позната като Сиам за чужденците, които първи идват в този регион малко преди началото на XII век, името на страната е променено на Тайланд с идването на демокрацията.

Дълго преди появата на Тайландското кралство през XII век районът, познат като долината Chao Phraya, е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена.

Тайландският национален флаг, тържествено издиган всяка сутрин във всеки град и село, е съставен от пет хоризонтални ленти в червено, бяло и синьо. Трибагреникът, който в Тайланд наричат „trirong“ е въведен за първи път при крал Vajiravudh (Рама VІ-ти) през 1917 г., следвайки стария модел на тайландското знаме – бял слон върху червен фон.

Коментирай