Свободно време

Избори, за които ще съжалявате след години

Не правете тези грешки днес, за да не се тюхкате утре!

12.06.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневно в живота си правим редица избори. Някои от тях са положителни, но други, уви, не. Често дори не осъзнаваме колко си вредим сами на себе си. Правим нещо с определена цел, но крайният резултат няма нищо общо с мечтите ни. Реалността ни разочарова и идва момент, в който се питаме: „Защо? Къде сгреших?“

За да се предпазим от бъдещи грешки в своите избори, а и за да знаем за какво бихме съжалявали след години, трябва да променим нагласите си още днес! Ето защо трябва да спрем да правим тези неща, за да не съжаляваме утре!

Не прекарвайте повече от времето си в мрежата

Интернет е пряко свързан с живота ни. Няма как да избягаме от него. Той е необходимо зло. От него зависим, с него работим, чрез него общуваме.

Но в този затворен омагьосан кръг забравяме колко ценно е общуването на живо. След години ще съжаляваме, че сме отдали ценно време на виртуалното пространство, а сме загърбили човешкото общуване и връзки.

Не следвайте чужди мечти

Невъзможно е да не се влияем от чуждите мисли, желания, напътствия, разбирания и стремежи. Симбиозата и общуването между хората се базира главно на тези влияния.

Но трябва да знаем къде е полезната граница за нас, която не трябва да прекрачваме. Не трябва да следваме сляпо чужди мечти, защото губим себе си. Губим индивидуалността си, а заедно с нея и възможността за пълноценен живот.

Един ден, когато осъзнаем грешката си, обърнем се назад и погледнем извървения път ще осъзнаем колко нещастни ни е накарал този избор да се чувстваме. Избрали сме чужда мечта пред своята. Загърбили сме желанията и стремежите си в името на нечии други.

Не пренебрегвайте чувствата си

Една от най-често срещаните грешки, които много хора правят е да пренебрегват чувствата си в името на друг. Себеотдаването е ценност, която не всеки притежава. Хубаво е да обичаш някого с цялото си сърце. Но е хубаво да обичаш и себе си.

Любовта не трябва да те кара да се пренебрегваш. Тя трябва да ти е опора, стълб, на който да се опреш. Когато раздадеш прекалено много от себе си и пренебрегваш системно чувствата си, те все някой ден ще се похабят.

Не работете прекалено много

Работата няма да избяга, казват. И това е така. Тя ще съпътства живота ни през цялото време. А ако ѝ отделяме по-голямата част от времето си, животът ни ще мине неусетно. Ще започнем да се чудим защо не успяхме да обиколим света, защо не намерихме време за приятелите си, за родителите си, защо не създадохме семейство и къде, по дяволите, отиде младостта ни!

Всички тези въпроси водят към един отговор: „Работата изяде цялото ми време...“

За да не съжалявате заради такава равносметка, отделяйте повече време на близките, хората, които обичате и нещата, които обичате да правите. Следвайте мечтите си – и те искат отделено време!

Не поддържайте токсични връзки

Не става дума само за интимни връзки. Токсичните връзки могат да са с всякакви хора – псевдоприятели, колеги, вредни познанства, които изпиват цялата ви енергия.

Ако усещате и осъзнавате вредното им влияние върху вас (защото невинаги човек усеща какво точно му вреди), отървете се от тези фалшиви връзки. Просто не са ви необходими!

След години ще погледнете назад и ще се ужасите колко много време сте изгубили в поддържане на тези токсични контакти вместо да обърнете внимание на истинските, важните, полезните и изпълнените с честност и обич.

Освен всичко останало токсичните връзки между хората причиняват здравословни проблеми. Те не се отразяват само на психиката, но и на тялото ви като част от пълноценния организъм, съставен от тяло и дух.

Не неглижирайте здравето си

Сега може и да сте млади, да пращите от здраве и сили и да не смятате, че някой ден ще остареете. Но това ще се случи. Ако сте небрежни към здравето си може да се случи дори по-рано от очакваното. Грижете се за себе си, за да не съжалявате след години.

Не прахосвайте с лека ръка спестяванията си

Някои хора дори не успяват да спестят пари за черни дни. Прахосват всичко, което изкарат и дори взимат назаем, за да прахосват още и още.

Пестете, защото ще съжалявате някой ден. Отделяйте средства, набелязвайте си цели, които да постигнете и спестявайте. Човек винаги се чувства по-добре, когато може да разчита първо на себе си, после на някой друг.

Снимки: iStock

Коментирай