Свободно време

Признаци, че не сте добър слушател

Ако досега не сте го осъзнали

25.06.2016г. / 12 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Невинаги човек има точна представа за себе си. Често сме склонни да се мислим за по-добри и толерантни, отколкото всъщност сме. Ако сте чували забележка по свой адрес, че не слушате, когато ви се говори, може наистина да е така.

Лошите слушатели с годините остават без приятели. Демонстрацията на незаинтересованост към чужди проблеми и желания за споделяне пречи на връзките и отблъсква хората. В работата трудностите в слушането също могат да ви навлекат неприятности и да понижат оценките ви.

За да си дадете ясна сметка дали сте лош слушател, отговорете си сами дали правите следните неща:

Прекъсвате събеседника си постоянно


Когато говорите с някого сте склонни да го прекъсвате постоянно и да вмятате своето мнение или да разказвате свои случки уж по темата. Хората около вас може и да не забележат веднага поведението ви, но ако всеки път общуването с вас протича по този начин, те постепенно ще се отдръпнат.

Никой не иска да слуша само чуждите истории без да бъде чут. В общуването е нужна взаимност. Иначе не се получава.

Когато попитате някого как се чувства рядко дочаквате отговора

Това е наистина неуважителен акт, който неминуемо прави лошо впечатление. Когато задавате този въпрос е редно да изчакате отговора. Ако наистина не ви интересува, по-добре изобщо не питайте. Само се показвате в лоша светлина по този начин.

Дразните се, когато някой мисли на глас

Винаги трябва да се чува вашият глас. Ако случайно някой друг зазвучи из помещението започвате да се дразните. Не обичате хората да разсъждават на глас. Тормози ви мисълта, че в този момент не вие сте център на внимание.

Дори причината да е друга, вашето поведение подсказва, че изобщо не сте добър слушател.

Доскучава ви, когато някой започне да разказва надълго и нашироко

Протяжните истории ви отегчават. Нямате нерви да слушате докрай украсените разкази на своите приятели. В един момент се усещате как мислите ви се отвяват нанякъде и губите нишката на разказа.

Свързани статии

Отвявате се и докато някой ви говори по телефона

Това пък е най-лесният начин да се преселиш в собствените си мисли, защото човекът отсреща дори няма да знае, че не внимавате в разговора, защото не ви вижда. Е, когато не реагирате на зададен въпрос, вероятно разсеяността ви ще лъсне на бял свят.

Това е, което предизвиква неодобрение у събеседниците ви – винаги, когато говорят с вас, всъщност си говорят сами и това няма как да не ги подразни. Сърдете се на себе си, ако след това никой няма желание да изслуша вас.

По време на разговор с колегите ви е толкова скучно, че не можете да се концентрирате

Мразите конферентните разговори и срещите, защото нямате търпение да изслушате останалите. До някое време сте слушали, но постепенно губите представа за какво се говори, щом нещата не засягат вас.

Снимки: istock

Коментирай