Свободно време

7 начина да се събудите без кафе

Заместете кафето с полезни дейности

30.07.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Огромна част от хората се будят с чаша горещо кафе рано сутрин. Някои дори не хапват нищо преди това, за да не дразнят стомаха си, а направо се нахвърлят върху кафето в отчаян опит да се събудят.

Има и други много по-здравословни начини да се събудите освен кафето. Опитайте някои от следните практики в следващите 2 седмици и ще се убедите. В началото може да ви е трудно, но тялото ще свикне и ще се чувствате много по-бодри!

Променете начина си на събуждане

Ако досега сте чакали да звънят аларма след аларма, докато най-накрая успеете да се вдигнете, сега е време да спрете тази мъчителна практика.

Настройте само една аларма, но оставете телефона или будилника далече от леглото. Веднага щом звънне станете да го изключите и побързайте да дръпнете завесите или щорите, за да влезе светлина.

Включете лампите

Ако в спалнята ви не влиза достатъчно дневна светлина или е облачно навън (или пък зимно време), побързайте да включите лампите. Така ще се разсъните доста по-бързо.

Пуснете си музика

Освен че ще се разсъните, с музиката и настроението ви ще започне да се покачва още от сутринта. Нима това не е чудесен начин да стартирате натоварения работен ден?

Посмейте се

Повечето хора са сърдити и мрачни рано сутрин. Мразят целия свят, докато не се събудят съвсем. Наложете си да стартирате по коренно обратния начин. Закачайте се с членовете на семейството, смейте се и си разказвайте забавни истории на закуска.

Направете си малко разтягане и гимнастика

Най-събуждащото и здравословно нещо, което можете да направите е да се разтегнете и да направите няколко леки сутрешни упражнения. Така в тялото ви ще започнат да се отделят съвсем друг тип хормони, имащи за цел да ви събудят и подготвят за новите дневни предизвикателства.

Хапнете протеини

Протеините са засищащи и дават голямо количество енергия. Освен това са много по-полезни от обичайните закуски – баници, кроасани, кафе, кифли или десертни барчета. В протеините се съдържат много по-високоенергийни съединения, които ще заситят глада сутрин, ще дадат тласък на енергията ви и ще ви събудят.

Пийнете чаша зелен чай

Зеленият чай е много полезен. Той може много успешно да замести кофеина и да ви вдигне на крака рано сутрин. Зеленият чай има полезни антиоксиданти, които ще задвижат важни процеси в тялото на сутринта. Прекрасната напитка е полезна и за кожата, косата, фигурата и перисталтиката на червата.

Снимки: iStock

Коментирай