Свободно време

Заповядайте на събора „Рожен“

Родопа планина ще обедини цяла България от 15 до 17 юли

01.07.2016г. / 07 08ч.
Михаела Лазарова
Заповядайте на събора  „Рожен“

На 30 юни в Пресклуб БТА се състоя пресконференция по повод „Рожен“ 2016. Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли.

В пресконференцията участваха Симеон Караколев – председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и управител на Фондация „Наследство в бъдещето“; Николай Мелемов – кмет на община Смолян; актьорът Васил Михайлов – гласът на Рожен 2016; проф. Румяна Цинцарска – етномузиколог, председател на едно от журитата на Национален фолклорен конкурс „Рожен“ и проф. д. н. Любомир Стойков – водещ на пресконференцията.

Духът на Рожен и родопската атмосфера на място пресъздадоха със своите изпълнения децата от гайдарски състав „Апостол Кисьов“ към Народно читалище „Христо Ботев“ към „101 кабагайди“, град Смолян.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м и обща площ 7 800 кв. м. Дошлите на роженските поляни в народни носии, ще могат да посетят т. нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.

Тази година на Роженския събор в алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и други.

В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.

В първата вечер на събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова, Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“.

В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите „101 кабагайди“, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и други.

Палатковият лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и за него са осигурени осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 година, посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е съборът да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.

Коментирай
Свободно време