Свободно време

Как сами да повишите увереността си?

Техники, практики и воля

23.07.2016г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти няма човек, който да не страда от някаква форма на несигурност. На твърдоглавите и самоуверените им е лесно – те не осъзнават всъщност какви профани са, нямат капчица самокритичност и не се замислят чак толкова дали ще се справят с дадено предизвикателство или не.

Всички останали обаче страдат от подобни мисли, което в повечето случаи пречи на самоусъвършенстването и постигането на целите.

Как можете да повишите увереността в себе си чрез няколко лесни способа?

Потиснете натрапчивите мисли

Опитайте се да не мислите веднага за това как няма да се справите с новото предизвикателство или задача, които сте получили. Не се саботирайте сами, защото точно това правите.

Страхът е нормален, но е по-важно да осъзнаем последиците от тези спирачки, които сами си поставяме.

Внимавайте с езика на тялото си

Може да не ви се вярва чак толкова, но езикът на тялото може да издаде много повече, отколкото си мислите, че показвате. Стига събеседникът отсреща да е достатъчно наблюдателен ще усети вашата плахост и несигурност.

В подобни моменти хищническият инстинкт на хората се отключва. Плахите и неуверени хора лесно биват отритнати от общността, била тя социална, работна или друга.

Репетирайте вкъщи, за да изтриете от „жестовата си книга“ подръпването на косата, нервното кършене на пръсти, неспокойното мърдане с крака и така нататък.

Съсредоточете се върху слушането, а не говоренето

Ако сте нервни и неспокойни, говоренето може да ви донесе повече негативи. Колкото повече говорите, толкова повече може да се оплетете в собствената си неувереност.

За да не изглеждате като първокласник, който го изпитват неподготвен на дъската, просто слушайте повече. Попивайте онова, което някой се опитва да ви каже и формулирайте в главата си отговор без да бързате. Осмисляйте информацията, за да се представите подобаващо, а и за да повишите собственото си одобрение.

Свързани статии

Не приемайте нещата прекалено сериозно

Първо, провалът не означава край на живота и кариерата. Ако приемете, че всеки греши, ще се чувствате далече по-добре с всяка своя следваща грешка. Не трябва да ви пука как ще го приемат останалите. Трябва единствено да мислите как да извлечете полза и поука от случилото се. Не бързайте да обвинявате себе си и да си казвате, че не ставате за това.

Повтаряйте си положителни мантри

Не е нужно да ползвате истински мантри от източните учения. Достатъчно е да си измислите ваша мантра, която да означава много за вас, да повдига духа ви и да ви кара да продължавате напред.

Постепенно увереността ви ще се повиши многократно.

Снимки: iStock

Коментирай