Свободно време

Части на тялото, от които нямаме никаква нужда

Ненужни органи, които понякога пречат повече, отколкото помагат

11.11.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Благодарение на еволюцията сме се усъвършенствали до степента, в която можем да кажем, че сме се приспособили към средата. Това се отнася не само за нас хората, но и за живите организми и растенията на тази планета.

Въпреки това обаче в нашето тяло има някои вече излишни органи, кодът за които продължава да се предава генетично на следващите поколения. Няма как да попитаме майката природа защо продължава да го прави, за съжаление. И докато чакаме своя отговор, тези така да се каже излишни органи и части от тялото понякога ни носят сериозен дискомфорт или просто си стоят там без особено предназначение.

Кои са те?

Апендикс

Предполага се, че някога в далечното минало на човека, апендиксът е служел за обработка на растителна храна, която хората са консумирали, преди да открият консумацията на месо или пък продуктите, които ядем днес. Учените съдят за този факт по апендикса, който все още е функциониращ орган при някои тревопасни животни. При хората обаче освен понякога да създава неприятности, налагащи неговото отстраняване, друга функция не изпълнява.

Малкият пръст на крака

Няма човек, на когото да не се е случвало поне веднъж да си удари жестоко малкото пръстче на крака – я в някой шкаф, я във вратата, на някое неочаквано място. И винаги болката е непоносима.

Няма как да не се запитаме за какво ни е това пръстче? Някои смятат, че все пак пълният набор от пръсти играе важна роля в пазенето на равновесие. Истината е, че някога малкото пръстче е било равностоен на останалите пръст, а палецът е бил разположен встрани, подобно на този на ръцете. Нашите предци, подобно на човекоподобните маймуни, са си служили с краката, подобно на захвата на ръцете. С времето тази функция е отпаднала заради изправения стоеж.

Окосмяването по тялото

Противното за жените телесно окосмяване всъщност е напълно излишно. Освен да създава хигиенни и естетични проблеми, за друго не служи в наши дни. Единственото функционално окосмяване е това на половите органи, косата и косъмчетата в носа и по клепачите. Те имат защитна функция и продължават да я упражняват успешно. Останалите косми по тялото са напълно излишни и бихме се справили чудесно и без тях.

Мъдреците

Мъдреците са последните кътници в устната кухина. Те поникват понякога в тийнейджърска възраст, понякога чак в зрелостта. Някои възрастни хора така и не „помъдряват“. Божа работа е дали ще поникнат мъдреците и дали ще създадат проблеми. В повечето случаи обаче това се случва. Тези зъби лесно се развалят поради местоположението си. В задната част на устната кухина се задържат много хранителни остатъци, а и е труднодостъпна за почистване с четката за зъби.

Брадичката

Звучи наистина странно, но според някои учени, брадичката е напълно излишен орган. Тя служела само и единствено за контрол на силата, упражнявана върху челюстта по време на дъвчене. Други смятат, че брадичката в миналото е служела за подбор на сексуален партньор, особено при мъжете. Безкрайните дебати по темата продължават. Така или иначе, без брадичка бихме изглеждали доста странно.

Свързани статии

Мускулите на ушите

При повечето животни мускулите на ушите и тяхното движение има своята цел. Някои използват ушите си, за да гонят досадните насекоми, други – за да локализират плячка или да избягат от естествените си врагове.

На нас хората обаче тези мускули не ни служат по никакъв начин. Ушите ни стоят статични през повечето време, освен ако нарочно не ги размърдаме. А дори това се оказва трудно за някои хора.

Опашната кост

Опашната кост е закърняла част от тялото, която сега е само завършек на гръбнака. Предполага се, че преди хиляди години хората са имали опашки, служещи за пазене на равновесие. След като човекът се изправил и започнал да ходи на два крака, нуждата от опашка отпаднала.

Снимки: iStock

Коментирай