Свободно време

Житейски уроци, които децата няма да забравят

Научете ги да мечтаят

02.12.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Великодушието се състои не в това ти да ми дадеш нещо, от което аз се нуждая повече от теб, а да ми дадеш онова, без което ти самият не можеш.“ – Джубран Халил Джубран

Велика мисъл и житейски урок, който ще помним дълго. Уроците в живота са вид спомени. Някои са красиви, други болезнени. Ние сме плод на тези спомени, също както децата ни ще бъдат. Има житейски уроци, които малките винаги ще помнят и винаги ще ви бъдат благодарни за тях. Вижте кои.

Утвърждаване

За децата е много важно да знаят колко много ги ценят техните родители. Само една ваша дума може да промени живота им в положителна или отрицателна посока. Затова не забравяйте да им напомняте колко важни са те за вас, колко се гордеете с постиженията им и т. н.

Предизвикателство

Друг важен подарък, който малките ще помнят цял живот е това, че сте ги насърчавали да имат големи мечти, да вярват в тях и да правят всичко възможно, за да се сбъднат. Ще видите, че това красиво предизвикателство ще им помогне да постигнат много повече от очакваното от вас.

Доброта и справедливост

Животът понякога е несправедлив. Децата ще разберат, че е изграден от постоянни промени, за които те няма да бъдат подготвени винаги. Научете ги въпреки трудностите да бъдат добри хора и да се стремят към справедливост.

Любопитство

Малките задават много въпроси, на които ние възрастните невинаги успяваме да намерим отговори. Въпреки това ги насърчавайте да питат, да бъдат любознателни към света около тях.

Решителност

Един от най-големите определящи фактори за нечий успех е силата на волята, която притежава. Вие как помагате на вашето дете да гради своята воля? Учите ли го на решителност?

Дисциплина

Децата се нуждаят от дисциплина, възпитаване към подходящо поведение, как да комуникират с останалите, как да следват целите си. Дисциплината далеч не е наказания, отправяне на постоянни забележки. Тя може да бъде градивна, стига да я поднесете подходящо.

Уважение към партньора

Родителите са най-близкият пример за децата относно създаването на семейство и отношение към половинката. Момчетата се учат на отношение към жените въз основа на това как техните бащи се отнасят към майките им.

За момичетата бащата е добър или лош пример, който ще ги следва цял живот в избора на партньор. Ето защо е важно да покажете на малките, че половинката трябва да се уважава, как се комуникира дори в трудни моменти.

Търсенето на красота

Помогнете на децата си да намерят красотата във всичко, което виждат и разбира се най-вече в себе си.

Свързани статии

Честност

Децата, които се учат на честност в ранна възраст, имат много по-голям шанс на по-късен етап да се изградят като лоялни личности. Лоялността ще им спечели уважение, ще им отвори много врати, но и ще ги кара да се чувстват добре със себе си.

Надежда

Научете малките никога да не губят надежда в себе си, в това, че могат да се справят с трудностите. Загубят ли вярата, губят и себе си.

Снимка: istock

Коментирай