Свободно време

Някои от най-важните моменти в детското развитие

Как детето да се развива и същевременно да играе

19.12.2016г. / 15 47ч.
Мария Дуковска
Снимка: Mega Bloks

Снимка: Mega Bloks

През първите няколко години, децата растат и научават толкова много, че понякога е трудно да се опише. Независимо дали използвате експертни фрази като „ранно детско развитие“ или просто го наричате „порастване“, някои етапи на развитие са изключително важни – както за вас, родителите, така и за нас.

Това е причината ние от Mega Bloks да си партнираме със специалистите от Fisher-Price, които не само непрестанно комуникират с майките, но и в тяхната Лаборатория за игри наблюдават деца в естествената им среда. Заедно ние категоризирахме основните етапи на развитие, за да ви помогнем да сте в крак с промените, настъпващи при вашите деца.

Представяме ви нашия кратък списък с дейности, които помагат на детето ви да учи нови неща и да се развива всеки път, когато играе.

3 основни области на развитие

Повечето основни умения и способности, научени в ранното детство, спадат към една от следните три основни области на развитие: физическо развитие, когнитивно развитие или социално-емоционално развитие.

1. Физическо развитие

Усвояването на физически умения е изключително важна част от детството и то подготвя малките изследователи за всичко, което им предстои да научат. Физическите умения включват:

  • Сетива: слух, зрение, вкус, осезание. Сетивата са първите „прозорци към света“ за вашето бебе, които му помагат да учи нови неща и които активизират специфични части на мозъка.
  • Груба моторика: развитието на грубата моторика осигурява основата за развитието на останалите двигателни умения на детето, включително фината моторика и сръчността.
  • Фина моторика: от това да хване играчка до това да държи молив и да оцветява и пише, развитието на фините моторни умения спомага за напредъка в училище, а и след това.
  • Баланс и координация: стабилен седеж, ходене, бягане – все дейности, за чието усвояване детето ще изразходва много енергия.

2. Когнитивно развитие

Кой е най-добрият начин за учене на нови неща? Игрите. Бихте се изненадали от това колко много се развива мозъкът през ранното детство.

Когнитивните умения включват:

  • Любопитство: чрез ежедневно окуражаване на естественото любопитство и изследователския дух ще помогнете на детето си да научи повече нови неща.
  • Разсъждения и разрешаване на задачи: Как ли работи това? Да достигнеш до извод как функционира нещо е едно от най-ценните неща при игрите – от съвсем простички задачи до по-сложни такива.
  • Въображение: въпросът „Ами ако...?“. Всеки нов и различен поглед над света. Способността да си представяш и да създаваш. Това са основните качества на великите мислители.
  • Образование: от научаването на азбуката до четенето, от научаването на цифрите до броенето, игрите в ранните години полагат основата за бъдещи постижения в училище.

3. Социално и емоционално развитие

Изразяването на нови идеи, споделянето с приятели, умението да изслушваш другите – игрите са най-естественият (а и забавен) начин да се развият добри социални умения и да се подобри емоционалното състояние.

  • Изслушване: бебето може да чува още преди да се роди. За детето винаги е добре да бъде добър слушател, както и да говори и да бъде изслушвано.
  • Себеизразяване: чрез игрите децата по естествен начин се учат да се чувстват добре в кожата си и да изразяват мислите и чувствата си.
  • Споделяне и сътрудничество: да си помагат с другите около тях и да споделят игрите са умения, които отнемат време и практика, но постепенно се усвояват и правят всичко по-лесно и забавно.
  • Безопасност и щастие: играещите деца са щастливи деца. Всеки родител би искал детето му да осъществява емоционални връзки и да се чувства щастливо и в безопасност – още от малко бебе, а и като порасне.

Всеки родител желае най-доброто за своето дете. Всеки родител се стреми детето му да се развива и да е щастливо – същото искаме и ние. Да поставим основите на едно светло бъдеще за децата – това е нашата главна цел с Мега Блокс.

Родителите биха направили всичко, за да насърчат детето си, да му помогнат да расте и да се развива. А ние бихме искали да бъдем с тях на всяка стъпка, помагайки им да изминат този така вълнуващ и дълъг път.

Коментирай