Свободно време

Как се стига до извършването на престъпление?

„Черни секунди“ – Карин Фосум

27.12.2016г. / 09 36ч.
Аз жената
Корица: издателство "Емас"

Корица: издателство "Емас"

Ида е крехко десетгодишно момиченце с гъста коса и топли кафяви очи, едно дълго чакано дете. „Твърде е хубаво, за да е задълго“ – със страх си казва понякога майка ѝ Хелга, сякаш предчувствайки драмата.

И драмата се случва. Един ден Ида яхва новото си жълто колело, за да си купи бонбони и списание за коне и... за да не се върне никога вече. Часовникът отмерва времето с ужасяваща методичност, Хелга брои секундите, черни секунди, замръзнали на мястото си...

 

Къде е Ида? Хелга и сестра ѝ обикалят малкото градче и след като не я откриват, се обръщат към полицията. Започва грандиозно издирване с помощта на всички жители на градчето. Инспектор Сайер, назначен да разследва случая, има дългогодишен опит и знае, че възможните изходи са няколко: или момиченцето се е разсеяло и е загубило представа за времето, но все пак живо, или ще го намерят мъртво, или няма да го открият изобщо.

Десет дни по-късно Ида е намерена. Какво се е случило през това време? Защо се държи странно братовчед ѝ? Откъде е перото от папагал в стаята ѝ? Все необясними неща. Настъпило е времето на инспектор Сайер да стигне до истината...

Карин Фосум често е удостоявана от медиите с титлата „норвежката кралица на криминалния роман“. Книгите ѝ са много характерни, в тях прозира милостивост, съчувствие към всеки герой – към жертвата, полицая, дори към убиеца. Писането ѝ провокира емпатия и носи изключителен заряд със своите болезнено реалистични престъпления, болезнено реалистични персонажи. Това важи и за „Черни секунди“ – силен и впечатляващ криминален роман, навлизащ дълбоко в съзнанието и живота на героите. Фосум отвежда читателя до няколко възможни извършители, изграждайки перфектни образи и отново провокира въпросите Как се стига до извършването на престъпление?, Какво означава думата „нормален“? Обществото на малкия норвежки град се затваря и крие своите тайни... Поредицата за малко старомодния и много последователен инспектор Конрад Сайер се радва на многомилионна читателска публика в повече от 30 страни по света, а Фосум е получила множество награди за нея, включително престижния „Стъклен ключ“. А романът „Черни секунди“ получи Наградата на Шведската академия на писателите криминалисти.

На книжния пазар от 24 ноември 2016 г.


Обем: 280 стр.

 


Превод: Калина Тодорова
Редактор: Цвета Германова
Издателство: Емас
ISBN: 978-954-357-337-0
Корична цена: 14 лв.

 

Прочетете още:

Коментирай