Свободно време

Фъншуй подредба на празничната маса за късмет през новата година

На трапезата сложете ананас, за да привлечете богатството

30.12.2016г. / 10 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В очакване на новата година, вече имаме идеи за това как ще изглежда нашата празнична трапеза, какво ще приготвим за гостите. Много е важно да обърнем внимание на декора на дома и масата.

Според китайската философия фъншуй, има определени символи, храни и цветя, които е добре да поставим в дома си или на масата. Така например фигурки на петел, риба, дракон се смятат за късметлийски. Вижте какво още ще ви донесе късмет през новата година.

Според философията на фъншуй на празничната трапеза трябва да има 12 определени плода. Те символизират всеки месец от годината. Ако нямате възможност да си набавите всички плодове, сложете един или няколко за празничната вечеря.

Ананас – Плод, който трябва да имате в дома си, тъй като той символизира идващото богатство.

Портокал – Според китайската традиция този плод представлява златото, а кръглата му форма символизира парите.

Ябълки – Китайската дума за ябълка е „ping“, което означава хармония.

Грозде – Този плод символизира лукса. В миналото е бил консумиран само от кралете и кралските особи.

Банани – Плодове, чиито цвят символизира щастието, според китайската култура.

Манго – Сладостта на узрялото манго означава сладост между членовете на семейството.

Лимон – Ароматът на лимона ще премахне негативните емоции.

Диня – Цветът на динята символизира просперитет, а семената изобилие.

Папая – Цветът на папаята е жълто-оранжев и символизира злато, богатство.

Личи – Малките кръгли и на пръв поглед странни плодове лесно се намират в супермаркетите. Те ще ви донесат късмет и щастие.

Авокадо – Има различни видове авокадо. Някои са в зелен цвят, други са с преобладаващ лилав. И двата цвята символизират просперитет.

Помело – Неговата яркочервена или розова месеста част, символизира доброто здраве.

Какви други храни е добре да приготвим като празнични блюда за късмет през новата година?

Ориз – смята се за щастлива храна и се свързва с плодородието и благоденствието.

За да имате добър финал на старата година и да дадете нов положителен старт на 2017 – сложете на трапезата цели храни, като цяло пиле, риба. Това символизира целостта.

Зеленчуци – зелените зеленчуци с дълги листа, зеленият боб например се свързват с парите и просперитета.

Нудли или спагети – дългите пасти символизират дългия живот.

Захарни изделия – на празничната трапеза отделете специално място и за десертите, дори и да са под формата на бонбони. Те ще ви донесат повече сладост в живота през новата година.

На празничната трапеза, освен ястия и красиви ароматни свещи е добре да декорираме и цветя. Според фъншуй има няколко вида растения, които имат положителна енергия. Ето някои от тях:

Дървото на живота

За това малко красиво растение се смята, че привлича парите и просперитета в дома или офиса. Според фъншуй, мястото му е близо до входната врата, но по желание може да го поставите за кратко и на празничната маса.

Дървото на парите

Това е едно от най-често споменаваните растения във фъншуй. Символизира просперитет, доходи и късмет. Когато в декорацията на дома се комбинира с дървото на живота, се увеличава положителната енергия. Подходящо място за него е всекидневната, както и в офиса, а за празничната вечеря може да го поставите в средата или в края на масата.

Свежи цветя

В китайската култура свежите цветя също имат специална символика. Като цяло наличието на свежи цветя в дома насърчава положителната енергия и щастието. Така например червеният или розов божур символизира брака и любовта. Тези от вас, които търсят своята половинка, задължително трябва да декорират това цвете на празничната трапеза при посрещането на новата година.

Свързани статии

Хризантемата, особено в жълт цвят се асоциира с щастие и оптимизъм.

Нарцисът е друго много важно цвете за фъншуй. То допринася за повишаване на любовта към себе си, за вътрешната хармония и насърчава жизнената енергия чи. Ето защо декорирайте на масата и нарцис.

Ако харесвате лилиуми, не се колебайте да ги добавите към декора на празничната маса. Те не само са красиви, имат чудесен аромат, но насърчават хармонията, спокойствието и щастието.

Снимки: istock

Коментирай