Свободно време

Знаците, че сте крайно самотни

Когато тялото започне да се руши заради самотата

10.01.2017г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си самотен понякога не е просто състояние на духа, а има и физически проявления. Ако се чувствате прекалено самотни, неразбрани, имате нужда от някого до себе си, а той все не се появява, психиката ви вероятно започва да руши тялото ви. Дори да се чувствате самотни просто защото ви липсва компания, а не половинка, нещата пак могат да излязат извън контрол.

Ето и най-разпространените симптоми на това да си твърде самотен:

Стоите си по пижама

Някои хора наистина много обичат да си се разхождат вкъщи по пижама, дори току-що да са станали от сън. Но ако този навик е провокиран от лошото ви настроение, което направо ви поглъща, то тогава сте прекалено самотни и депресирани, за да се постараете дори да спретнете външния си вид.

Не спите добре нощем

Нощният сън е най-често страдащият при душевни терзания. Ако имате тревоги, ако имате силна нужда да прегърнете някого, но до вас не лежи никой, не се чудете защо не можете да спите добре. Вашата самота е започнала да ви обгръща.

Чувствате се като парцал

Да нямаш желание за нищо е лош знак – не само за работните ви задачи, но и за приятни мигове с близки и приятели, говори за тотална нужда от половинка. Всъщност, дори невинаги става дума за половинка. Може просто да се чувствате самотни и да имате нужда от приятели или близки.

Самотата невинаги се свързва с липса на интимен партньор. Понякога просто сме сами сред хора.

Непрекъснато сте тревожни

Тревожността е белег на депресията. Когато непрекъснато нещо те мъчи и не спираш да мислиш. Не можеш да се концентрираш, не можеш да се зарадваш на нещо, не можеш да спиш, не можеш дори да проведеш смислен разговор, защото си твърде разконцентриран и отвеян.

Хормоните ви започват да се разбъркват

Хормоналните дисбаланси често са провокирани от психосоматични проблеми. Ето защо ако се чувствате много зле от факта, че сте самотни и сте в емоционална безизходица, е възможно да се появи и хормонален дисбаланс. Освен това, страдащите от диабет например могат да изпитват и трудности в контролирането на болестта, именно защото самотата се е превърнала в силно безпокойство, провокиращо хормонален дисбаланс.

Кръвното ви налягане е нестабилно

Самотата има и такова проявление. Тя може да провокира скокове и спадове в кръвното налягане, но най-често то се повишава. Може да се появи сърцебиене, световъртеж, замаяност.

Паметта ви изневерява

Социалната стимулация предпазва мозъка от развитие на деменция и това е научно доказано. Хората са създадени да общуват и когато това им липсва, нервната система и много други страдат.

Отказвате всичките си срещи

Нямате настроение, не ви се ходи никъде, получил се е омагьосан кръг – хем сте самотни, хем бягате от компанията. Вземете се в ръце много бързо, защото следващата крачка е потъване в депресия.

Снимки: iStock

Коментирай