Свободно време

Националният етнографски музей представя традициите на Сурва и Василица

Заповядайте на 21 януари в музея, очакват ви много изненади!

16.01.2017г. / 17 19ч.
Аз жената
Правене на сурвачка в Национален етнографски музей. Снимка: НЕМ

Правене на сурвачка в Национален етнографски музей. Снимка: НЕМ

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на 21 януари в Националния етнографски музей с представянето на пернишкия обичай Сурва и ромския празник Василица.

За първи път в България, в музея, само седмица след тяхното празнуване, ще бъдат представени заедно изключителният български обичай, вписан в ЮНЕСКО през 2016 г., и най-големия ромски празник, които се провеждат по едно и също време в годината – 13 и 14 януари!

От 11:00 часа в малкото фоайе на музея (входа на Царския дворец откъм ул. „Московска“ 6А) ще започне представянето на Сурва с участието на децата от Детска лидерска академия и Сурвакарска група „Ликове-лекове“ от 6 СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Перник.

В 12:30 представяне на най-важния празник за ромите в България – Василица, известен още като Банго Васил. В него ще вземат участие Танцов ансамбъл „Рома“ при Народно читалище „Рома – 1956“ в ж. к. Филиповци, със съдействието на Фондация „Гюлчай“.

Децата трябва да учат, да творят и да играят, а не да се женят и да раждат деца! 

Според г-жа Мария Стоименова от фондация „Гюлчай“ ромската традиция децата да бъдат женени в ранна тийнейджърска възраст и да раждат деца трябва да бъде прекратена и да остане в миналото. Децата трябва да учат, да творят и да играят. Именно идеята за учене и творчество чрез игрови модели ще бъде реализирана в бъдещия образователен център, за който ИЕФЕМ – БАН събира средства в нашата кампания. Всички български граждани – малки и големи, а също и гостите на столицата, ще имат възможността да усвояват традиционни занаяти и умения, да придобиват знания за народната култура и изкуство в нашата страна.

На 21 януари посетителите на Националния етнографски музей ще могат да се порадват също на песни и танци, да опитат тъкане на стан – един от занаятите, които ще се изучават в бъдещия образователен център, да разгледат изложбите в музея, както и да се стоплят с чаша чай.

Представянето на Сурва и Василица е част от фондонабиращата кампания на ИЕФЕМ – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създаване на модерен и постоянно действащ образователен център в Националния етнографски музей.

Входът за събитието ще е с редовни билети за музея – 5 лв за възрастни и 2 лв за деца, като средствата ще отидат в сметката за ремонт и оборудване на бъдещия образователен център.

Можете да подпомогнете кампанията с 1 лев, като изпратите SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY“. За повече информация следете страницата на ИЕФЕМ във Фейсбук: https://www.facebook.com/iefem/, както и страницата на института в интернет: http://iefem.bas.bg.

Коментирай