Свободно време

Знаете ли, че... тюлените обичат да правят секс с пингвини?

Много интересни факти за пингвините

24.01.2017г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сладките пингвини са едни от любимите птици на мнозина. И как да не ги харесваш – толкова са любопитни и добродушни. Българските полярници неведнъж са споделяли колко очарователни са пингвините и с какво любопитство се приближават към хората, отишли да изследват Антарктида.

Очарованието на тези странни птици не свършва дотук. Има още много непознати факти за тях, които ще ви споделим в рубриката „Знаете ли, че...?“

Магелановите пингвини абсолютно винаги се завръщат към своя брачен партньор след пътешествие от около 150 000 километра в ледените води за разлика от някои други видове пингвини.

Съществуват около 20 вида пингвини по света.

И въпреки че повечето пингвини са моногамни, те все пак прекарват половината време от годината разделени.

Много видове пингвини си подаряват камъчета в знак на вярност и брачен обет.

Някои праисторически видове пингвини били по-високи от човешки ръст. Освен това те тежели повече от средностатистически мъж.

Най-старите останки от пингвини са от Плеистоцена. Открити са в Нова Зеландия и са на около 62 милиона години.

Пингвините могат да изскачат от водата към брега на височина почти 2 метра.

1 на 50 хиляди пингвина се ражда с кафява окраска по гърба вместо с черна.

Пингвините имат орган, разположен близо до очите, който филтрира солената вода от организма им.

Понякога се случва майки пингвини, изгубили своето малко да се опитат да откраднат нечие друго, за да има за кого да се грижат.

Учени установили, че пингвините спят най-дълбоко през следобедните часове. Те разбрали това като побутвали с пръчка спящи пингвини в различни часове от денонощието и регистрирали за колко време пингвинът ще реагира.

Императорският пингвин може да се гмурне на повече от 500 метра дълбочина, както и да остане под водата за около 27 минути.

При този вид пингвини родителските роли са разменени – мъжкият мъти яйцето и се грижи за него с цената на живота си, докато женската пътува седмици наред в търсене на храна.

Свързани статии

По незнайни причини тюлените обичат да правят секс с пингвини, което си е всъщност изнасилване, защото пингвините са притиснати насила.

Повечето северни пингвини живеят на островите Галапагос.

Пингвините могат да контролират кръвообращението си, когато са в прекалено ледени води с цел да се предпазят от екстремно ниски температури.

Повечето пингвини плуват средно с около 12 км/ч под водата.

Пингвините прекарват половината от живота си на сушата, другата в океана.

Снимки: iStock

Коментирай