Свободно време

5 причини да зарежете социалните мрежи

Животът ви ще се преобрази

28.01.2017г. / 12 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Социалните мрежи превземат живота ни все по-стремглаво. Докато в началото идеята на социалните мрежи бе да свързва познати хора и да заздравява връзките между тях въпреки далечните разстояния, днес вече тези интернет платформи са начин за споделяне на новини, позициониране на реклами, търсене на работа, трибуни за изказване на мнение, политическо и лично, изобщо – информацията, която преминава през погледа и съзнанието ни, скролвайки профила си в социалната мрежа, ни кара да потъваме в едно бездънно море, което не само ни прави по-нещастни, но и значително по-инертни.

Какво би станало, ако престанете да ползвате социални мрежи?

Ще станете по-щастливи и доволни от живота си

Може да си мислите, че изведнъж ще ви стане ужасно скучно, че няма да сте в крак с новостите, че няма да знаете какво правят приятелите ви, но не е така. Проучванията сочат, че хората, отказали се от ползването на социални мрежи се чувстват далече по-щастливи и доволни от живота си.

Това се дължи преди всичко на факта, че депресията, която ни обзема, гледайки щастливите моменти от живота на другите в социалните мрежи, взима връх в живота ни. На човек започва да му се струва, че неговият живот е по-скучен от този на другите, защото на тях им се случват щастливи събития. Сравняването с другите в социалните мрежи наистина може да е пагубно.

Ще станете по-продуктивни

Когато съзнанието ви бъде прочистено от цялата тази ненужна информация, бълваща от социалните мрежи, ще станете по-продуктивни, организирани и съсредоточени върху истински важните неща в ежедневието.

Вместо да губите време в социалните мрежи ще можете да се фокусирате върху самоусъвършенстването си в професионален план, а защо не и да отделите малко време за осъществяване на мечтите си.

Ще сте по-благодарни за онова, което имате в живота си

Когато спрете да се сравнявате с другите ще се убедите колко ценности всъщност имате в живота си. Реалността е много по-ценна от някакви виртуални общувания, които всъщност не носят никаква емоционална стойност.

Ще имате по-добра връзка с близките си

Истината е, че социалните медии реално не осигуряват по-добра връзка с близките и далечните познати. Те дават илюзорен комфорт на далечното общуване. То няма общо с ползотворната и истинска човешка комуникация.

Ако се откажете от социалните мрежи ще усетите колко повече ще се радвате на срещите си на живо и общуването с близки, семейство и приятели само лице в лице. Така контактът е по-пълноценен и удовлетворяващ.

Ще видите колко по-красив е светът

Дори да ви звучи прекалено романтично, това е факт. Когато човек разчита на социалните мрежи и интернет, за да види нещо – отдалечено място, природна забележителност, любопитен факт или каквото и да било, емоцията някак се губи. Съвсем различно е да разчиташ на собствените си очи, за да видиш и оцениш нещо. Да стигнеш до него, да го „фотографираш“ със собствените си очи и да го запазиш в паметта си, не в паметта на хард диска. Безценно е!

Снимки: iStock

Коментирай