Свободно време

Монголия – земя на последния народ на елените (галерия)

Невероятната история на едно номадско племе и единението им с елените

06.02.2017г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Монголия е земя на стари традиции и все още живеещи и сливащи се с природата номадски племена.

Това показват не само фотографиите, но и филмът на Хамид Сардар-Афкхами – фотограф и специалист по тибетски изследвания, придобил докторска степен по санскрит, тибетски и монголски езици в Харвард.

Хамид обикалял Тибет и Хималаите в продължение на десетилетие, пише My Modern Met, за да заснеме удивителния живот на едно от последните номадски племена в Монголия, наричано „народът на елените“.

Тези хора са от племето дукха – последните еленовъди, останали в суровите земи на монголската степ. Те са от тюркски произход. Животът им е пряко свързан с природата и животните. Елените им дават не само храна, но и облекло, транспорт и възможност за ловуване.

Това древно племе живее по начин, който за модерната цивилизация е напълно неразбираем. Но сливането с природата, духовете на техните предци и елените им дава абсолютен мир. Те се борят абсолютно сами, с голите си ръце, за да осигурят прехраната и продължението на рода си.

Племето дукха изчезва с много бързи темпове. След немного дълго вероятно напълно ще бъде изтрито от лицето на земята. През 70-те години на миналия век дукха са притежавали стада от елени, наброяващи повече от 2000 екземпляра. Днес те разполагат с едва около 600. Съществуват само 44 семейства от това племе като преди те са били между 200 и 400 души.

Очарователните снимки, които Сардар прави показват една изгубена култура, обречена на забрава и изчезване в близките години. За да запечата техния бит и начин на живот, Хамид проследява сезонните миграции на едно семейство.

Филмът му получава награда на журито за най-добър филм за планинската култура на Фестивала на филмовото изкуство в Банф, Канада.

Накратко филмът разказва за едно племе в Северна Монголия и техните разбирания за свещен съюз между хората, техните покровители – духовете на прародителите им и елените.

Семейството мигрира всяка година в провинция Ховсгол в Монголия, където в свещените гори общува с духовете на своите предци. Общението става посредством 96-годишната шаманка Цуян. Чрез специални ритуали и песнопения тя успява да осъществи това сакрално единение, толкова важно за този народ.

Филмът е едно съвършено приключение из дивите райони на Монголия, където хора, животни и природа са се слели в перфектна и чиста симбиоза. Племето дукха уважава невероятно много природата и предава това уважение на следващите поколения.

 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати