Свободно време

Задължително направете тези неща, ако напускате работа

Как да си тръгнете от работното място с достойнство и позитивизъм

13.03.2017г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да обичате работата си или колектива, от който сте част, все някога идва момент, в който да смените работата си. При напускане на работа има някои неща, които задължително трябва да направите, преди да си тръгнете.

Оставете позитивно писмо, изпълнено с добро настроение

Последните впечатления са точно толкова важни, колкото и първите. Независимо дали сте работили добре с колегите си или сте имали проблеми е важно да оставите позитивно писмо. Изпратете имейл до всички, за да се сбогувате и да си кажете довиждане с достойнство и уважение.

Сбогувайте се лично с всеки

Ако работите в голяма компания вероятно няма да можете да кажете довиждане на абсолютно всеки, но се постарайте да го направите поне с тези, които се намират в непосредствена близост до вас и с които сте работили пряко. Не разчитайте, че хората четат мисли и ще се досетят какво имате да им казвате. Направете го от уважение и в почит на времето, което сте прекарали заедно и опитът, който сте обменили.

Направете си последна среща с шефа

Важно е да оставите своята обратна връзка към шефа си като служител, независимо дали си тръгвате щастливи или огорчени. И в двата случая трябва да се видите и да споделите защо напускате или пък да благодарите за възможностите, които сте получили.

Не правете злобливи подмятания

Забравете дрязги и проблеми, които сте имали с колегите си по време на работа. Тръгнете си с достойнство и не казвайте неща, за които ще съжалявате след това. Без значение колко малко мотивация ви е останала да правите това до края на ангажимента си към това работно място, не пускайте злобливи коментари.

Съберете контакти

Снабдете се с контактите на колегите си преди да си тръгнете. Никога не знаете какво и кой може да ви потрябва.

Оставете бюрото си подредено

Не се отнасяйте към вече бившето си работно място като към затворена страница или кочина, която повече не ви интересува. Оставете бюрото си подредено и спретнато, сякаш никой не е седял на него.

Изтрийте всяка лична информация от компютъра си

Уверете се, че сте изтрили всичко, свързано с личния ви живот от компютъра си. Направете това в името на вашата сигурност. Приемете го като чистене на дома.

Организирайте си прощален обяд с любимите колеги

Винаги някои от колегите са по-близки от други. Ето защо на тях трябва да обърнете по-специално внимание. Поканете ги на прощален обяд. Посмейте се заедно, разменете си шеги и си кажете каквото имате да си казвате. Разделете се с усмивка, а след това може да се окаже, че сте намерили и добри приятели в тяхно лице.

Снимки: iStock

Коментирай