Свободно време

Местим стрелките с час напред в неделя

Как да посрещнете промяната

25.03.2024г. / 14 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Посрещнахме официално пролетта. Тази седмица е и последната неделя на март и е време да преминем към лятното часово време.

На 31.03 в 03:00 часа българско време ще преместим стрелките на часовника с час напред.

През 1979 година за първи път у нас е въведено лятно часово време. Това е система, която е въведена с цел за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Има държави, които са се отказали в последствие от лятното часово време, но и такива, които са само с тази система и не преминават към зимно часово време.

За много хора тази часова промяна е нарушаване на нормалния ритъм или поне през първите дни.

Как може по-лесно да се адаптирате психологически и оттам физически към нея?

Спортувайте

Спортът е един от ключовите фактори, отговорни за синтеза на серотонин в мозъка. Този така важен химикал, помага да останем в добро настроение и нагласа. Ето защо сега се отдайте по-често на спортни активности по възможност на открито, на чист въздух и не късно вечерта, тъй като това може да наруши качеството на съня ви.

Закусвайте

За да посрещнете часовата промяна е важно да започнете деня си с балансирана и здравословна закуска. Купичка с овесени ядки, препечен тост с парче домат, крема сирене или риба тон; закуска преди обяда – пресен сок.

Много е важно да преразгледате менюто си и да консумирате храни, които ви дават повече енергия, а не въглехидрати, които покачват нивата на кръвната захар, инсулина и ви карат да се чувствате мудни и без енергия.

Приемайте хранителни добавки

Към промяната в дневното меню добавете и хранителни добавки, обогатени с необходими витамини и минерали. Техният прием се препоръчва в началото на пролетния сезон, тъй като ни помага да преминем по-лесно през пролетната умора.

Свързани статии

Излагайте се на слънце

Слънцето вече ни гали със своите лъчи. По време на работа правете кратки паузи на открито и захранете тялото си с витамин D.

И не на последно място – поглезете се с масаж, ароматни свещи и вани и се отдайте на приятна компания и занимания.

Коментирай