Свободно време

10 любопитни факта за камилите

Знаете ли, че... козината на камилите отразява светлината?

26.03.2017г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Камилите са много особени животни. Няма други като тях в животинското царство. Нравът им е забележително променлив и често могат да са по-сърдити, отколкото очаквате.

Ще ви разкажем някои наистина любопитни и малко познати факти за камилите.

1. Гърбиците на камилите не служат като контейнери за съхранение на вода, както повечето хора си мислят. В тях се съхраняват мазнини, а другата им функция е да охлаждат животното в непоносимите жеги на пустинята.

2. Думата камила идва от арабски език. Буквално преведена тя означава красота.

3. Камилите се нуждаят от много вода, за да оцелеят в пустинята. Те са способни да погълнат до 50 литра вода наведнъж.

4. В арабската култура камилите са емблематични същества. В арабския език има повече от 160 синонима на думата камила.

5. Камилите са много социални животни. Въпреки че изглеждат много бавни и сърдити, те имат нужда от компания. Дори в дивата природа имат нужда да търсят храна заедно, заради което понякога се събират на групи от по 30 индивида.

6. Камилите не увреждат муцуните си, когато ядат остри предмети, клони и други подобни за разлика от останалите животни.

7. В света има около 14 милиона камили, повечето от които живеят в Близкия изток, Азия и Австралия.

8. Ноздрите на камилите са невероятни. Те могат да задържат влага и да я връщат в тялото, когато това е нужно. Също така могат да се затварят плътно, когато има пясъчна буря.

9. Камилите не плюят просто така, от злоба. Това е защитен механизъм, с който се защитават, щом преценят, че са заплашени. Затова не ги дразнете.

10. Козината на камилата е много специална. Тя отразява слънчевата светлина като по този начин предпазва камилата от прегряване в горещите пустинни дни.

Снимки: iStock

Коментирай