Свободно време

Винсент Батиг: Таро е прекрасно огледало на самите нас

Интервю с последователя на Маестро Ходоровски и специалист по таро Винсент Батиг

04.04.2017г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Youyoga

Снимка: Youyoga

Cafe Temeraire de Paris е малко кафене в сърцето на Париж. То не блести с лукс и лесно може да остане незабелязано от минувачите. Всяка сряда от повече от 30 години насам то обаче се превръща в магично място. Защото там световноизвестният писател, режисьор, философ, мим и автор на комикси Маестро Алехандро Ходоровски провежда своите таро сесии.

Още в 15.30 часа десетки парижани и туристи, понякога дошли от другия край на света, започват да се тълпят пред Cafe Temeraire de Paris. В 16.00 часа се прави ритуалното теглене на жребия – този, който извади номер от 1 до 22 (колкото са картите в голямата аркана таро) получава своя шанс в 18.00 часа да се срещне с маестро Ходоровски и да му зададе своя въпрос.

Какво е специалното в тези таро сесии? „Много хора очакват картите таро да им предскажат бъдещето. Но те не са за това и който ги използва по този начин е просто шарлатанин. Картите таро ни помагат да видим ясно настоящето“, категоричен е Ходо, както галено го наричат последователите и учениците му.

Разбира се, случва се над емблематичното му лилаво платно в Cafe Temeraire de Paris, Ходо да откаже да отговори на въпрос. Защото не е правилно зададен или защото не му е дошло времето.

Така започва преди десетки години и историята с един от учениците му – Винсент Батиг. Още от тийнейджър Винсент заспива с книгите на Ходоровски и мечтае за срещата си с него. Дълго време събира пари за пътуването си до Париж. Дни наред обмисля и въпроса си. Озовава се в легендарното кафене, когато сесиите на Ходо са все още апокрифни и информацията за тях се предава от уста на уста. А когато изтеглят номера му и изчаква търпеливо реда си, се обръща към маестрото: „Искам толкова много неща да се случат в живота ми... но те не идват! Трябва ли да продължа да опитвам по-упорито... или просто да спра да опитвам“. Ходо поглежда младежа и му отвръща „О, не очаквай аз да ти отговоря на този въпрос...“.

Тази първа среща обаче се превръща в дългогодишна връзка между учител и ученик. Днес Винсент Батиг (познат у нас и като Деян Пракаш) използва придобитото знание и в К-Йога семинарите за своите ученици.

На 31 март Винсент Батиг проведе таро сесия по модела на Ходоровски като преди това се съгласи да се срещне с екипа на Az-jenata.bg и да разкаже повече за себе си и за таро.

„Имам много колоди карти таро вкъщи, но това таро е предпочитано от маестро Ходоровски, затова е и толкова ценено от мен. Във всичко, което правя, включително йога, музика, терапия, използвам и тарото като начин за намиране на посоката, като допълнителна идея за намиране на подсъзнателното.

Не съм издигнал тарото на пиедестал, а по-скоро го използвам като нещо обикновено, което мога да използвам всеки ден.

Работил съм лично с Ходоровски в Париж по-специално за необикновеното състояние на съзнанието. За мен той винаги е бил водач, човек, който ме е напътствал“, споделя Винсент.

Какво точно представлява методът на Ходоровски и с какво се различава от останалите таро методи?

Всичко, което Ходоровски прави и върху което се базира методът му е провокацията. Той обича да използва съкровени техники и съкровени ситуации, лични за човека като се опитва всячески да го провокира. Не мислете, че става дума за типичните спиритуални сеанси в тъмна стая, на свещи, насаме. Не! Той ще го направи на открито, с много светлина, пред погледа на много хора, ще вдигне много шум, именно за да ви провокира. Човек дори би могъл да си помисли в първия момент, че това е някаква шега. Но след това всъщност прави своите изводи и разбира колко разтърсващ е този метод.

Ходоровски използва техника, която нарича „психомагия“. Какво представлява тя?

Това е нещо много важно. Ходоровски разработва този метод като форма на терапия чрез разиграване на театър. Нещо като психодрама. Идеята се заражда по време на пътешествията му из Латинска Америка и по-специално Мексико, където изследва специфичен шамански лечителски театър. Например, имате огромен душевен проблем. Детето ви е умряло, когато сте бил млад, не сте знаели как да го преодолеете. И аз ви казвам да направите нещо магическо, с което да изцерите душата си.

Взимате едно манго. Чисто и просто плод манго. Слагате го върху корема си в продължение на 10 нощи. Спите всяка вечер с това манго на корема си. След последната нощ трябва да изядете мангото, да изсмучете докрай ядката му, така че да не остане нищо по нея. Накрая я поставяте в пръстта на вашата градина или близо до мястото, на което живеете. Това е истинска магия, ритуал, който помага на душата да преодолее изпитанието. Ако ядката покълне и от нея порасне дърво, трябва да го пресадите върху гроба на детето ви, ако приемем, че казусът е такъв. През цялото време мангото ще поглъща енергията ви, ще се чувствате зле заради него, може да ви е срам дори, то ще мирише ужасно, защото ще се развали. Но преминаването през целия този процес ще ви помогне да преосмислите нагласата си и начините за преодоляване на кризисния момент от живота ви. Ето това е истинската магия. Ходоровски би ви попитал: „Наистина ли искаш да бъдеш излекуван?“

Всеки човек би отговорил същото, но дали наистина е готов? Готов ли е да изпълни всичко, което „шаманът“ му казва или ще си изгуби времето? Това зависи само от човека.

Значи наистина бихме могли да кажем, че методът на Ходоровски е много по-провокативен от всички останали таро методи?

Да! За мен да използвам таро означава да се отърся от чуждите мнения и вярвания.

Кои са най-големите митове, погрешни схващания за таро, на които хората никога не трябва да вярват?

Най-вече не трябва да се вярва на обективни схващания, защото таро е субективно. Човек може да разглежда и тълкува картите само и единствено за себе си, през своята перспектива.

Най-големият мит за таро е, че то предсказва бъдещето или че може да тълкува миналото, което не е така. То може единствено да хвърли светлина върху онова, което сте преживели подобно на огледало към себе си. Таро просто дава усещане върху нещата от живота ви, които вече знаете, но не сте осъзнали на по-дълбоко ниво. Нито една карта таро не може да означава нещо без собственото преживяване и житейски опит. Сама по себе си тя е празна.

Най-големият въпрос за таро е дали сте готови да преминете през цялото преживяване, което животът ви предлага? Да експериментирате и да обмисляте една и съща ситуация много пъти, да се поучите от нея, да я изстрадате и да я споделите с някого.

Какво бихте казали на всички скептично настроени хора за таро?

Ако сте скептични, просто не опитвайте таро!

Никога?

Никога! Струва си, само ако сте възприемчиви към самите себе си и към този метод на осъзнаване на житейския опит. Не е нужно да се опитвате да убеждавате някого в истинността на таро и възможностите, които дава. Ако не искаш да го видиш и почувстваш, няма да го направиш. Ако се опитвам да убеждавам когото и да било, по-скоро бих заприличал на сектант. Щом човек не вярва в нещо, не го убеждавайте, защото така само ще изглеждате сякаш не сте сигурни в себе си и това, което правите.

Вие практикувате и йога. Какво ви дава тази духовна комбинация между таро и йога?

Таро ми помага да се свързвам отново и отново със себе си като въртящо се колело. То е непрестанен цикъл, който непрекъснато ще се повтаря, докато узрея напълно, за да го осъзная и да премина през дадена житейска ситуация.

Таро ни помага да видим с очите и сърцето си кое е това нещо, което се повтаря в живота ни, било то грешка или поведение. Само така можем да го осъзнаем и да се поучим от него. Тогава то ще спре да се повтаря. Повторението означава, че не сме разпознали проблема. Щом го разпознаем ще потърсим и начините за овладяване.

За мен таро дава възможност за осъзнаване на грешките и проблемите, завистта и желанието да имаме повече, защото сме били слепи и глупави, за да оценим реалността. Така и нараняваме хората около себе си. Осъзнаването помага да спрем този порочен цикъл.

Таро е едно прекрасно огледало на самите нас. С негова помощ ние четем самите себе си.

* * *

За Винсент Батиг

Винсент Батиг (Деян Пракаш) е учител по K-Йога и Кундалини Йога от повече от 35 години. Сам определя себе си скромно като „йога физиотерапевт“. Преподава и Ащанга, Виняса, Хатха, Тантра и Пранаяма. Изучавал е източни бойни изкуства, занимава се с ведическа астрология и марма терапия. Базиран в Швейцария, Деян е консултант терапист по акупресура, чакра медицина, хармонично пеене, таро и индийска нумерология.

Няколко пъти годишно Деян Пракаш идва в България за К-Йога семинари, които включват и модули, свързани с ведическа астрология.

За Алехандро Ходоровски

Алехандро Ходоровски Прулански, познат и с прякора Ходо, е писател, актьор, режисьор и философ, известен с многостранните си таланти и своята ексцентричност.

Роден през 1929 г. в малко селце в Чили в семейството на емигранти от руско-еврейски произход от Украйна. След 23-тата си година живее само в чужбина, главно в Мексико и Франция (понастоящем – в Париж).

Той е мим от трупата на Марсел Марсо, автор на култови филми като „Фандо и Лис“ (1970), „Къртицата“ (1971), „Свещената планина“ (1973), „Света кръв“ (1989) и „Крадецът на дъги“ (1990), на книги по психомагия, стихосбирки и комикси (негови са текстовете на „Инкалът“ и адаптацията на „Дюн“, рисувани от легендарния Мьобиус).

През последните години пише под формата на постове в Twitter, като твърди, че това е съвременната интерактивна литература. Според специалисти комиксите и работата му по „Дюн“ са повлияли кино хитове като „Междузвездни войни“, „Хищникът“ и „Война на световете“. Много световни звезди, сред които дори рапърът Кание Уест, споделят, че творчеството им е било повлияно от филмите на Ходоровски.

Коментирай