Свободно време

Защо е важно да поискате повишение на заплатата?

Съществуват често срещани грешки, които допускаме, когато искаме увеличение на възнаграждението

21.04.2017г. / 11 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става дума за работа, назначаване и повишение, жените са по-малко склонни да преговарят от мъжете. За разлика от мъжете, жените твърде рядко искат повишение на заплатата, казва в свое интервю пред Reader’s Digest Вики Салеми, експерт по кариерно развитие и специалист по подбор на персонал за monster.com, сайт за обяви за работа.

Заплатата е едно от водещите обстоятелства, когато търсим работа. Повишаването на трудовото възнаграждение пък е момент, който често просто очакваме, а не водим разговор за постигането на увеличение на заплатата. Едва 1 от 10 жени се осмелява да разговаря с началника си и да поиска повишение.

Причините за примиренческия манталитет, според специалистите, са различни. Често нагласите звучат така: „Защо да искам повишение като така или иначе няма да го получа.“, „Фирмата надали ще отдели ресурс за моето повишение. Ако можеха, щяха сами да ми предложат.“, „Трябва да съм благодарна, че все пак имам работа.“, „Не искам да изглеждам алчна в очите на колегите.“.

Могат да се изтъкнат още причини за това как жените сами се възпират от израстване в кариерата и заплащането. Тази тенденция обаче трябва да се промени, смята Салеми.

Защо е важно да поискате повишение?

Независимо дали сте в настоящата си професионална роля от години или сте решени да преминете към следващата стъпка от кариерното ви израстване, въпросът за преразглеждане на трудовото ви възнаграждение стои на дневен ред.

Вашата финансова стойност в лицето на заплатата ви е от голямо значение за кариерното ви развитие. Тя е признак за изграждане на доверие между работодател и служител. Придържайки се към желанието за изкачване по кариерната и финансовата стълба, вие показвате на работодателя си сериозността, с която се отнасяте към постигане на целите на компанията, както и нейните успехи.

Независимо от това дали ще получите повишение или не, важно е да покажете, че цените себе си и качествата си, които допринасят за цялостното развитие на компанията, от която сте част.

Когато сте готови да поискате повишение на заплатата трябва да се пазите от евентуални грешки, които да ви попречат да го получите. Кои са те вижте в галерията тук.

Коментирай